Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.07.2019 10:30

Ráczkert pri Vodárenskej veži po revitalizácii opäť slúži verejnosti


Vodárenská veža v Komárne. Ilustračná snímka: komárno.sk


Oddychový park v blízkosti Vodárenskej veže v Komárne, známy ako Ráczova záhrada či Ráczkert, po rokoch opäť slúži verejnosti. Mesto Komárno ho revitalizovalo, pribudli nové fitness prvky, lavičky i odpadkové koše.


Celková výška investície dosiahla 50-tis. eur, podstatnú časť financií poskytlo mesto zo svojho rozpočtu.       

„Primárnym cieľom bolo premeniť Vodárenskú vežu a jej okolie na príjemnú, aktívnu oddychovú zónu, ktorá sa naplní oddychujúcimi dôchodcami a rodinami,“ povedal primátor Béla Keszegh.       

Dominantu Komárna, 28 metrov vysokú vežu postavenú v roku 1902, môžu návštevníci obdivovať aj večer. „Súčasťou revitalizácie bolo večerné osvetlenie Vodárenskej veže aj inštalácia kamerového systému na zaistenie bezpečnosti. V uplynulých dňoch bola dokončená aj obnova priľahlého chodníka, čo značne uľahčuje prístup k tejto oddychovej zóne,“ uviedol Keszegh.       

Ružová záhrada Ráczkert bola kedysi domovom futbalu v Komárne. Na tomto mieste pred 119 rokmi odštartovala história tunajšieho futbalu, čo pripomína pamätná tabuľa. Na trávniku domáceho KFC si zahrali futbalisti z Ferencvárosu, MTK Budapešť či Viedne. Vodárenská veža je postavená v duchu dobového romantizmu, celkový objem nádrže je 500 kubických metrov. Vežový vodojem je najstarší svojho druhu na území západného Slovenska a je udržiavaný v prevádzkyschopnom stave ako 500-kubíková rezerva v prípade poruchy vodárenského systému.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2017
V Komárne obnovili radničnú vežu
Počas jesenného obdobia dostala radničná veža - príbytok komárňanského husára - nový zovňajšok. Oprava bola potrebná už aj z toho hľadiska, že situácia naokolo bola životu nebezpečná, nakoľko opadávala omietka. 
viac
25.01.2018
Pokračuje obnova strechy kasárenskej budovy
V nadchádzajúcom jedenapolročnom období môže Komárno počítať s finančnou pomocou vo výške viac ako pol milióna eur na pokračovanie opravy strechy kasárenskej budovy v Pevnosti.
viac
18.02.2020
Komárňanská pevnosť bude zvečnená na nulovej zberateľskej eurobankovke
Mesto Komárno sa v tomto roku zapojí do konceptu turistických nulových eurobankoviek, ktorých zámerom je zviditeľnenie pamiatok.
viac
28.12.2023
Mesto Komárno ukončuje ďalšiu fázu obnovy komárňanskej pevnosti
V komárňanskej pevnosti v závere roka finišuje ďalšia fáza jej rekonštrukcie. Ako informovalo mesto, zahŕňala práce v hodnote takmer jedného milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %