Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.01.2024 02:05

PSK od vlády očakáva odpustenie pôžičky i dofinancovanie školy a múzea


Múzea moderného umenia Andyho Warhola (Snímka: TASR)


Prešovský samosprávny kraj (PSK) požaduje od vlády odpustenie pôžičky na cesty, dofinancovanie školy i rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach.


Pred utorkovým výjazdovým rokovaním vlády v Kamenici nad Cirochou v okrese Humenné to uviedol predseda PSK Milan Majerský.         

"Jednak sú to pôžičky na cesty, ktoré by sme boli veľmi radi, ak by nám boli odpustené. PSK sa to týka vo výške 12 miliónov eur. Potom máme vybudovanú hokejovú akadémiu alebo strednú športovú školu, pri ktorej je hokejová akadémia v Poprade, a bolo nám sľúbené ešte v predchádzajúcej vláde, že nám to bude vyfinancované. Ide o výšku zhruba päť miliónov eur a, samozrejme, máme požiadavku aj na dofinancovanie 1,6 milióna eur MMUAW v Medzilaborciach," povedal Majerský.         

Zároveň spomenul 800.000 eur pre ľudí, ktorí boli poznačení zemetrasením na východe Slovenska. "Zosumarizovali sme všetky škody všetkých poškodených. Ide o to, aby nám tieto finančné prostriedky pre týchto ľudí boli nejakým spôsobom sanované, či už priamo cez Nadáciu PSK pre podporu rodiny, alebo pre konkrétnych ľudí v rámci ministerstva financií," doplnil Majerský.         

Ako povedal, doteraz boli zo strany štátu poskytnuté finančné prostriedky zhruba vo výške milióna eur cez Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. "Prísľub minister práce, sociálnych vecí a rodiny splnil a bola dohoda, ešte keď bol premiér na výjazde zhruba začiatkom novembra, že bude splnená aj druhá časť dohody. Verím, že sa nejakým spôsobom dohodneme," skonštatoval Majerský s tým, že ďalšie financie sú určite potrebné.         

Čo sa týka odpustenia pôžičky na cesty, bola podľa neho dohoda zo strany Združenia Samosprávnych krajov Slovenska (SK8) s predchádzajúcimi premiérmi. "Bolo naznačené, že nám to bude pravdepodobne odpustené," doplnil predseda PSK.         

Na rekonštrukciu MMUAW v Medzilaborciach PSK dostal zo strany vlády 7,2 milióna eur. "Tieto peniaze sme začali realizovať, ale 1,6 milióna eur potrebujeme vzhľadom na to, že sme nestihli termín pre pandémiu COVID-19. Boli to objektívne príčiny," vysvetlil Majerský s tým, že chcú dokončiť dôstojne múzeum. Zároveň uviedol, že do vybudovania interiérov múzea bude musieť investovať aj PSK.         

Výjazdové rokovanie vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktoré sa koná v utorok v Kamenici nad Cirochou, sa zaoberá pomocou so zmiernením následkov zemetrasenia v PSK, východiskami pre zdokonalenie pripravenosti na riešenie mimoriadnych situácií i návrhmi na zlepšenie podmienok v hospodárskej a sociálnej oblasti. V programe je tiež návrh na úhradu výdavkov súvisiacich s úlohami a opatreniami civilnej ochrany počas mimoriadnej situácie na území okresov nielen v Prešovskom kraji.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2020
PSK predstavil víziu rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach, ktoré je jediné svojho druhu v Európe, zrekonštruuje svoje priestory s pomocou dotácie vlády SR. Tá na ňu vyčlenila na svojom výjazdovom rokovaní 7,1 milióna eur.
viac
02.08.2021
Múzeum v starej škole má pôvodné drevené lavice i tabuľu
Pôvodné drevené školské lavice, v ktorých sedávali žiaci, tabuľa i stará podlaha sú súčasťou Múzea v starej škole v Klokoči v Detvianskom okrese.
viac
18.06.2022
Súťaž stredoškolských časopisov PSK vstupuje do 9. ročníka
Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Prešove a Knižnicou P. O. Hviezdoslava pripravuje 9. ročník Súťaže stredoškolských časopisov PSK. Uzávierka prihlášok školských periodík je do 31. júla.
viac
14.09.2023
Samosprávam odpustia covidové pôžičky v sume 152 miliónov eur
Vláda odpustí samosprávam pôžičky, ktoré získali od štátu ešte počas pandémie koronavírusu v celkovej výške takmer 152 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %