Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.01.2018 07:25

Prvý plne elektrický autobus zaradia do prevádzky v MHD Poprad


Na snímke prvý slovenský elektrobus, ktorý bude jazdiť v testovacej prevádzke v rámci MHD v Poprade. Autobus vyrobila spoločnosť Troliga Bus z Levoče. Snímka zdroj: (tasr).


Prvý slovenský plne elektrický autobus značky Leonis Electric výrobcu TROLIGA BUS bude od budúceho týždňa zaradený do testovacej prevádzky v MHD Poprad. Vývoj prototypu trval 2 roky.


Leonis Electric je plne nízkopodlažný, 3-dverový, 12 metrov dlhý elektrobus s pohonom v kolesách s výkonom 2 x 113kw. „Výhodou tohto pohonu je priamy pohon bez akýchkoľvek prevodových ústrojenstiev. Akumulátory majú operačnú teplotu od -40 do +60°C, predpokladaný dojazd pri plnom zaťažení je cca 200 km. Batérie sú umiestnené na streche, čo umožňuje zväčšiť vnútorný priestor elektrobusu,“ uviedol Marián Troliga, majiteľ spoločnosti TROLIGA BUS, spol. s r.o.

SAD Poprad plánuje postupne otestovať v plnej prevádzke aj druhú generáciu toho istého elektrobusu, ktorá bola predstavená na medzinárodnom veľtrhu autobusov BUSWORLD 2017 v belgickom meste Kortrijk. „Mali sme veľkú odozvu a veľmi veľký úspech. Dostali sme objednávky z Nemecka i Holandska. Karoséria tohto elektrobusu je slovenská, ostatné komponenty sú väčšinou z Nemecka. Preto aj záujem o elektrobusy z tejto krajiny, pretože Nemci tie komponenty poznajú,“ doplnil Troliga.

Elektrobus by mali byť súčasťou obnovy vozového parku MHD Poprad, ktorú  by malo doplniť aj ďalších 6 nových dieselových autobusov spĺňajúcich normu EURO 6. Ide o 2 autobusy typu Leonis dlhé 12 metrov, 2 autobusy Atak s dĺžkou 8,1m a 2 autobusy Jest s dĺžkou 5,9m. Nasadenie autobusov do prevádzky v MHD Poprad predpokladá dopravca SAD Poprad v krátkom čase. „Takáto štruktúra vozidiel bola navrhnutá mestu Poprad dopravnou komisiou stanovenou mestom Poprad na predloženie návrhu obnovy vozového parku, optimalizácie mestskej dopravy a skvalitnenia služieb vo výkonoch vo verejnom záujme,“ doplnila predsedníčka predstavenstva SAD Poprad Iveta Droscová.

Spoločnosti SAD Poprad predĺžili poslanci MsZ mesta Poprad  Zmluvu o výkonoch vo verejnom záujme v mestskej hromadnej autobusovej doprave do 31. 12. 2024. Pôvodná zmluva uzavretá v roku 2009 bola planá do konca roka 2019. Vzhľadom na zastaralosť vozového parku a predpokladanú dobu odpisovania investícií do obnovy vozového parku, ktorá by výrazne presiahla pôvodný dátum platnosti zmluvy, schválili poslanci MsZ mesta Poprad  predĺženie   doby   platnosti   zmluvy   uzatvorenej   medzi   mestom   Poprad a dopravcom do konca roka 2024.

„Pri schválení opcie pre SAD Poprad na ďalších 5 rokov sme si povedali, že potrebujeme zvýšiť kvalitu i využitie samotnej MHD. Na jednej strane potrebujeme nahradiť autobusy, ktoré sú už v technicky nevyhovujúcom stave. Z tohto pohľadu je dôležité už teraz nastúpiť trend postupného znižovania emisií a zavádzania elektrobusov do verejnej dopravy. Potrebujeme tiež zlepšiť grafikony, zvýšiť kultúru cestovania, dobudovať zastávky pripravené aj na inštaláciu SMART technológií,“ uzavrel primátor Popradu Jozef Švagerko.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2017
V Nových Zámkoch pokračujú v bezplatnej doprave žiakov
Žiaci základných škôl (ZŠ) a osemročného gymnázia, tried príma, sekunda, tercia, kvarta, v Nových Zámkoch budú môcť aj v tomto školskom roku cestovať do školy zadarmo.
viac
11.10.2017
Poprad spustil dopravno-sociologický prieskum v domácnostiach
Mesto Poprad spustilo 9. októbra dopravno-sociologický prieskum, ktorého realizácia bude v popradských domácnostiach prebiehať až do 6. novembra.
viac
07.12.2020
PSK predlžuje súťaž Zbieraj zelené kilometre do konca apríla
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pristupuje k predlženiu súťaže Zbieraj zelené kilometre, ktorej cieľom je jazdiť prímestskou autobusovou dopravou a platiť za lístok čipovou kartou.
viac
08.12.2021
V podtatranskom regióne rozšíria spoje o 260 000 kilometrov
V rámci zmien v prímestských spojoch pod Tatrami dôjde podľa popradskej Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) k zlepšeniu orientácie pri cestovaní, zvýšeniu rýchlosti aj k rozšíreniu ponuky. O zmenách informovala v stredu na tlačovej konferencii riaditeľka spoločnosti Marianna Krajčová Gočová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %