Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
20.09.2023 09:15

Protihlukovú stenu v Lamači majú postaviť do konca leta 2025


Ilustračná snímka, zdroj: colas.sk


Dlhodobo žiadaná protihluková stena v Lamači má stáť najneskôr v auguste 2025. Vyplýva to zo zmluvy o výstavbe, ktorú Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpísala so zhotoviteľom, spoločnosťou Doprastav.


 Na zverejnenie zmluvy v Centrálnom registri zmlúv (CRZ) upozornil na sociálnej sieti starosta mestskej časti Bratislava-Lamač Igor Polakovič. Cena za dielo je 21.869.039 eur bez DPH (26.242.846 eur s DPH), odhadovaná cena zákazky pri vyhlásení verejného obstarávania v januári 2023 bola vo výške 19.038.257 eur bez DPH. "Predmetom zákazky je naprojektovať, vybudovať a skolaudovať dočasné protihlukové steny po oboch stranách a v jej stredovom páse diaľnice D2," upozornil vyhlasovateľ tendra, pričom dodal, že dielo majú vybudovať systémom mobilných protihlukových stien. "Návrh protihlukových stien vyplynul z potreby zníženia hlukovej záťaže z cestnej dopravy diaľnice D2, keďže v dôsledku zvyšujúcej sa intenzity dopravy sú prekročené prípustné hodnoty hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí," dodalo NDS.         

Podľa prílohy k zmluve, ktorá stanovuje harmonogram prác, by sa samotné práce po vydaní potrebných povolení mali začať na jar 2024, dielo by mali dokončiť a začať kolaudovať v auguste 2025.

Za výstavbu protihlukovej steny, ktorá má znížiť hluk z diaľnice, priamo obťažujúci obyvateľov Lamača, bojovala miestna samospráva roky. O forme mobilnej bariéry sa hovorilo už dlhšie, viackrát sa posúval predpokladaný termín výstavby v dôsledku predlžovania povoľovacích procesov a riešenia námietok voči forme realizácie protihlukovej steny i dosahu na životné prostredie.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2017
Iniciátori cyklotrasy Lamač-Dúbravka požiadali o územné rozhodnutie
Príprava plánovanej cyklotrasy medzi Dúbravkou a Lamačom opäť postúpila dopredu. "Oficiálne sme v piatok požiadali o vydanie územného rozhodnutia," informoval starosta bratislavského Lamača Peter Šramko.
viac
24.06.2020
Prvé autobusy MHD s doplnenou klimatizáciu sú už v premávke
V bratislavskej MHD sú v premávke prvé staršie kĺbové autobusy s doplnenou klimatizáciou. Namontovali ich zatiaľ do 36 vozidiel. Dopravný podnik Bratislava (DPB) o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
18.02.2023
V letnej sezóne chystá ZOO niekoľko noviniek
Dlhoočakávaný presun medveďa do iného výbehu, príchod nového leoparda či Gazdovský dvor sú očakávanými novinkami v bratislavskej zoologickej záhrade (ZOO) počas najbližších jarných a letných mesiacov.
viac
01.02.2024
Začiatkom februára sa začne príprava stavby protihlukovej steny v Lamači
Prvý februárový pondelok (5. 2.) sa začnú prípravné práce na mieste výstavby protihlukovej steny v bratislavskom Lamači. Oznámila to Národná diaľničná spoločnosť (NDS), ktorá zároveň upozornila na súvisiace dopravné obmedzenie na diaľnici D2.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %