Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
28.06.2017 11:22

Projekt Tatranskí rytieri podnieti školákov k ochrane prírody


Víťazi si v utorok 27. júna 2017 na slávnostnom odovzdávaní v Demänovskej doline prevzali z rúk organizátorov ceny, počas celého dňa sa tiež zapájali do workshopov, tvorivých dielní či vedomostného kvízu. Na snímke deti počas slávnostného odovzdávania cien. Snímka zdroj: (tasr, Romana BUGANOVÁ).


Do celoslovenského environmentálneho projektu Tatranskí rytieri zameraného na zvyšovanie ekologického povedomia žiakov a študentov sa zapojilo takmer 350 tried z celého Slovenska. Víťazi si v utorok (27. 6.) na slávnostnom odovzdávaní v Demänovskej doline prevzali z rúk organizátorov ceny.


V priebehu školského roka deti usilovne pracovali na rôznych ekologických aktivitách, čo ich viedlo k ochrane a zveľaďovaniu životného prostredia okolo seba. Prihlásené triedy museli splniť dve povinné súťažné aktivity. "V prvej si mohli zvoliť umelecký výtvor, krátke audiovizuálne dielo alebo realizovateľný projekt," povedala Anna Bieliková z projektu Tatranskí rytieri. Druhou povinnou aktivitou bola Eko hliadka, na základe ktorej sa vydali do prírody, obce či mesta a pripísali si body za vyčistenie alebo skrášlenie okolia.      

Odborná porota vybrala nakoniec 11 víťazných tried, ktoré získali okrem vecných cien i pobyty v Tatrách. "V kategórii umelecký výtvor porotu zaujala originalita a kreativita víťazných výtvorov. Mimoriadnu cenu získala Spojená škola z Novej Bane. V kategórii audiovizuálneho diela sme ocenili, že videá až hraničili s dokumentaristikou, boli skutočne prepracované. Triumfovalo napokon Evanjelické gymnázium z Tisovca, ktoré ukazovalo návrat svišťa na Muránsku planinu. Za najlepšie navrhnutý realizovateľný projekt si školský areál skrášli Základná škola z Rejdovej," doplnila Bieliková.      

"Počas celého roka prebiehali na našej škole rôzne aktivity. Maľovalo sa, tvorilo sa, upratovalo sa a skrášľovalo. Na konci sme navrhli realizovateľný projekt. Nakoľko máme pri škole nevyužitú plochu, chceli by sme tu vytvoriť edukačno-relaxačnú zónu s bylinkovou záhradkou, okrasnou skalkou a paletovým sedením," ozrejmila Jozefína Romoková, zástupkyňa riaditeľky na Základnej škole Rejdová.      

Ekologický projekt Tatranskí rytieri podporil najväčší prevádzkovateľ horských stredísk v Nízkych a Vysokých Tatrách, akciová spoločnosť Tatry mountain resorts. Hlavným dôvodom je podľa obchodno-marketingového riaditeľa spoločnosti Františka Šoltisa pocit zodpovednosti voči životnému prostrediu a prírode. "Vážime si ten dar, že môžeme podnikať uprostred prírody. Chceme, aby to čo dnes budujeme, ostalo aj ďalším generáciám a takémuto postoju chceme naučiť aj tých, ktorí to raz po nás prevezmú," skonštatoval.      

V prvom ročníku Tatranských rytierov sa projektu zúčastnilo najviac školákov zo Žilinského, Prešovského a Košického kraja. Postupne sa zapájali do čistenia priestorov svojej školy, niektorí dokonca zrekonštruovali autobusovú zastávku, vyčistili park, vysadili kvety, pomáhali obnoviť sysľovisko a podobne. Do povinných súťažných aktivít v rámci kategórie „Príroda nám, my prírode“ prišlo celkom 175 výtvarných diel, 43 audiovizuálnych videí a 17 realizovateľných projektov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
SAŽP vyhlásila ďalší ročník súťaže ProEnviro pre škôlkarov i študentov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici vyhlásila XII. ročník súťaže o najlepší environmentálny projekt organizovaný školou ProEnviro.
viac
02.05.2017
V jedálničku našich detí by mali pribudnúť ryby a strukoviny
Myslí si to olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth, ktorý sa stal tvárou projektu o zdravom životnom štýle "Hravo ži zdravo". Už po šiestykrát mapoval životný štýl piatakov základných škôl po celom Slovensku. Najúspešnejších účastníkov čakal Matej Tóth vo Vysokých Tatrách s tréningovým prekvapením.
viac
07.09.2017
Na brány slovenských škôl zvoní Eko Alarm
Spolu so školským zvončekom, ktorý pred pár dňami ohlásil začiatok nového školského roka, na brány slovenských škôl zvoní aj nový zaujímavý projekt - Eko Alarm. Cieľom projektu je zavedenie komplexného systému zberu triedeného odpadu na slovenských materských, základných a stredných školách.
viac
07.09.2021
Tento školský rok zatočíme s odpadom
SAŽP - „Zatoč s odpadom“ je nový online projekt Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorý má prostredníctvom desiatich tematických aktivít prispieť k zlepšeniu osvety a informovanosti širokej, ale aj odbornej verejnosti ohľadom aktuálnej témy nakladania s odpadmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %