Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.08.2018 06:10

Program Európa pre občanov podporil kultúrne projekty za takmer 804-tis. eur


Európa pre občanov


Na Slovensko vďaka programu Európa pre občanov poputuje takmer 804-tis.eur. V poslednej výzve uspelo 24 slovenských projektov. Najviac peňazí pôjde do 21 slovenských obcí, miest a organizácií zastupujúcich samosprávu na projekty podporujúce družobné partnerstvá miest.


V stredu o tom informovali na tlačovej konferencii v Bratislave zástupcovia Európskeho kontaktného bodu (EKB), ktorý program Európa pre občanov na Slovensku zastupuje.       

Program Európa pre občanov podporuje projekty medzinárodných stretnutí družobných miest a obcí, budovanie sietí medzi mestami alebo obcami, projekty občianskej spoločnosti a projekty zachytávajúce pamäť ľudí na udalosti 20. a 21. storočia. "Je najmenším programom z tzv. komunitárnych programov EÚ, akými sú Erazmus+, Kreatívna Európa alebo Horizon2020. Program riadi Európska komisia prostredníctvom svojej výkonnej agentúry EACEA. Podané projekty sa hodnotia priamo z Bruselu. Financovanie projektov prebieha na základe tzv. paušálov," priblížila Želmíra Gerová, vedúca EKB na Slovensku.       

Cieľovou skupinou programu sú obce, mestá, záujmové združenia, neziskové organizácie, občianske združenia a verejný sektor. "EKB zároveň ponúka konzultácie pre tých, ktorí vypracovávajú nejaký projekt programu. Ten pôsobí na Slovensku od roku 2011, ktorý je súčasťou Národného osvetového centra," spresnila.       

Podľa Gerovej sú z dlhodobého horizontu úspešní najmä žiadatelia o podporu z programu Družobné mestá a pri každej uzávierke je úspešných približne 20 projektov. "Z celoeurópskeho hľadiska ide pravidelne o jeden z troch najlepších výsledkov," dodala.       

Okrem medzinárodnej spolupráce v oblastiach samosprávy je program zameraný aj na rozvoj aktívneho občianstva. "V rámci tohto opatrenia získal v porovnaní s projektmi z celej Európy najvyššie hodnotenie projekt zameraný na voľby do Európskeho parlamentu 2019, ktorý predložila slovenská organizácia GLOBSEC," informovala Gerová.       

V oblasti Európska pamäť bol podporený projekt organizácie Post Bellum SK a projekt Katedry rusistiky Univerzity Komenského v Bratislave. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Na leteckých dňoch predstavia v rámci statických ukážok 85 lietadiel
Okolo 85 lietadiel v rámci statických ukážok a ďalšie desiatky strojov vo vzduchu - to všetko uvidia návštevníci tohtoročných Medzinárodných leteckých dní Slovak International Air Fest (SIAF) 2016. Uskutočnia sa 27. a 28. augusta na Leteckej základni Sliač.
viac
03.02.2019
Rezort školstva začal spoluprácu s OECD navytvorení Národnej stratégie zručnosti
Zručnosti potrebné pre budúci trh práce v kontexte Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVaV) boli 29. januára, okrem iného, témou podujatia s názvom Skills Strategy Seminar: Slovak Republic.
viac
26.10.2020
Z bratislavskej zoo previezli samicu zubra do bulharského pohoria Rodopy
Samica zubra európskeho z bratislavskej zoologickej záhrady sa pridala k voľne žijúcim zubrom v rezervácii v bulharskom pohorí Rodopy.
viac
25.09.2021
EK: Európsky klimatický pakt spúšťa kampaň o udržateľnej doprave
Jedna štvrtina emisií skleníkových plynov v EÚ pochádza z dopravy, čo významne ovplyvňuje životné prostredie. V septembri a októbri sa preto Európsky klimatický pakt pri príležitosti Európskeho týždňa mobility a Európskeho roku železníc venuje téme udržateľnej mobility.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %