Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.03.2022 08:25

Priestor pod Mostom SNP obnovia, mesto našlo s nájomníkom riešenie


Ilustračná snímka: (tasr).


Priestor pod bratislavským Mostom SNP v Petržalke, kde v roku 2018 odstránili schody a začali stavať cyklistické a turistické centrum, obnovia.


Po troch rokoch vyjednávania sa hlavnému mestu podarilo nájsť s prevádzkovateľom reštaurácie i vyhliadky UFO riešenie. Rekonštrukcia má po novom brať ohľad na jedinečnú architektúru mosta.

"Drevený skelet projektu z roku 2018, na ktorého odstránení sme trvali, tak nahradí nový kvalitný návrh," deklaruje mesto s tým, že realizáciu nového riešenia bude hradiť nájomca reštaurácie a dielo následne bezodplatne odovzdá mestu.

Nový zámer má prinavrátiť hodnotné prvky pôvodnej architektúry, má byť minimalistický, priehľadný a lepšie zachovať výhľady na staromestskú panorámu. "Zlepší taktiež prístup návštevníkov do výťahu do vyhliadkovej reštaurácie," avizuje magistrát.

Prácam bude v prípade nájomcu ešte predchádzať konanie o dodatočnom povolení stavby, v rámci ktorého sa posúdi aj jeho návrh. Prvé architektonické návrhy predbežne odsúhlasilo hlavné mesto a krajský pamiatkový úrad. "Špeciálny stavebný úrad hlavného mesta bude posudzovať dokumentáciu na stavebné konanie, ktorú nájomca doloží," podotkla samospráva s tým, že o detailoch finálneho projektu a načasovaní jeho realizácie bude verejnosť informovať.

Na nástupnom priestore do reštaurácie UFO na petržalskej strane Mosta SNP realizovala v roku 2018 firma Zemegula, ktorá prevádzkuje reštauráciu i vyhliadku UFO, časť prác s cieľom odstránenia havarijného stavu. Počas nich stavebník odstránil hlavné a bočné schodiská vedúce na most, vrátane nástupnej plošiny, a zrealizoval novú konštrukciu ako základ na dvojpodlažnú stavbu.

Štátny stavebný dozor zistil, že práce boli vykonávané nad rámec havarijného stavu a že zámerom stavebníka bolo vybudovať pod mostom cyklistické a turistické centrum. Práce na stavbe boli po kritike verejnosti v máji 2018 zastavené a čakalo sa na rozhodnutie úradov.

Mesto požiadalo stavebníka, aby vypracoval a predložil nový architektonický návrh s minimalistickým zásahom do architektúry mosta a v súlade s kritériami, ktoré sú v platnej nájomnej zmluve.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Kupola na Moste SNP a podmostie pri zastávkach MHD predpovedajú počasie
Hlavné mesto SR Bratislava v spolupráci so spoločnosťou Siemens s.r.o., zrealizovali projekt osvetlenia objektu Mosta SNP farebnými svetlami, ktoré budú informovať Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta o tom, aké počasie predpovedajú meteorológovia na nasledujúci deň.
viac
14.05.2018
Primátor Bratislavy vyzval spoločnosť Zemegula na okamžité zastavenie prác pod M
Spoločnosť Zemegula, ktorá prevádzkuje reštauráciu a vyhliadku UFO na Moste SNP začala s výstavbou objektu pod Mostom SNP, proti čomu sa ostro ohradil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Bratislavčanov uistil, že mesto nedovolí, aby tu vyrástla stavba, ktorá nemá príslušné povolenia.
viac
20.05.2019
Malacký most v rekonštrukcii
Od dnešného dňa prišlo k odklonu cestnej dopravy z mostu Malacky – Truckcentrum – nad potokom Malina, ktorý je vstupnou bránou do Malaciek z diaľnice D2, na vybudovanú obchádzkovú trasu v tesnej blízkosti rekonštruovaného mosta.
viac
14.06.2021
Výhľad na Zvolen z veže kostola si môžu ľudia pozrieť od 1. júla
Výhľad na mesto z veže rímsko-katolíckeho kostola sv. Alžbety vo Zvolene si ľudia budú môcť pozrieť od 1. júla. Radnica o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %