Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.01.2016 07:00

Prieskum ZMOS: Najmenej verejne brigádujeme v zime, najviac na jar


Verejné brigády pomáhajú samosprávam zveľadiť svoj vzhľad. (Foto: Pixabay.com)


Organizovanie verejných brigád alebo pomoc pri udržiavaní poriadku a príjemného vzhľadu je jednou z aktivít, ktorým sa venujú samosprávy za účasti aktívnych obyvateľov.


Organizovanie verejných brigád alebo pomoc pri ich zabezpečovaní sú formy upevňovania pozitívneho vzťahu obyvateľov k samospráve, a tiež aj upevňovania spoločenskej zodpovednosti. Dokonca zákon o obecnom zriadení konštatuje, že obyvatelia sú povinní pomáhať udržiavať poriadok v obci, ako aj podieľať sa na ochrane a zveľaďovaní životného prostredia.

Nedávny prieskum Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý sa uskutočnil od 17. novembra do 8. decembra 2015 na vzorke 278 samospráv, v ktorých býva viac ako 972 000 obyvateľov, sledoval oblasť organizovania verejných brigád a foriem pomoci samospráv pri ich organizovaní. Na otázku „Pomáha mesto/obec pri organizovaných aktivitách zameraných na čistenie vodných tokov, alebo verejných priestranstiev?“ uviedlo 65,8 % samospráv, že pri organizovaní verejných brigád pomáhajú. Presnejšie, 29,9 % miest a obcí zapája pracovníkov z radov dlhodobo nezamestnaných. Pracovné prostriedky a náradie zabezpečuje ako formu pomoci v rámci verejných brigád 24,4 % samospráv. Zvoz a likvidáciu vyzbieraného odpadu počas verejných brigád zabezpečuje 32,3 % respondentov. Ďalších 18,9 % uviedlo, že ako formu pomoci poskytujú propagáciu akcie napríklad v miestnom rozhlase alebo na internetovej stránke samosprávy. Priamou finančnou pomocou vypomáha 2,9 % miest a obcí.

Najaktívnejší sme na jar

Najviac verejných brigád sa na území miest a obcí organizuje na jar, a to 49,8 %. Potom nasledujú jesenné brigády, ktoré sa konajú na území 29,1 % samospráv. V lete je organizovaných 17,9 % verejných brigád a v zime 3,2 %. Prieskum sa konal v rámci Národného projektu ZMOS „Budovanie kapacít na úrovni miestnej územnej samosprávy“ v čase od 29. októbra do 9 novembra 2015 na vzorke 296 samospráv, v ktorých žije 493 696 obyvateľov. Verejné brigády sú jedným zo spôsobov, ktorým sa formuje pozitívny vzťah obyvateľov k verejnému priestoru, čím sa upevňuje lokálpatriotizmus ,a teda aj ochrana a zveľaďovanie verejného majetku.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %