Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
07.07.2022 07:45

Príchod automobilky Volvo podľa mesta Košice a KSK vyvolá masívne investície


Na snímke zľava prvý rad viceprimátor Košíc Marcel Gibóda, predseda KSK Rastislav Trnka, zástupcovia spoločnosti Volvo Cars Slovakia Björn Helldén a Todor Todorov, primátor Košíc Jaroslav Polaček pri fotografovaní počas oficiálneho prijatia zástupcov spoločnosti Volvo a ďalších hostí na pôde Historickej radnice v Košiciach 6. júla 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Príchod automobilky Volvo na východné Slovensko vyvolá masívne investície aj v Košiciach a ich okolí. Počas odovzdávania zmlúv o spolupráci medzi mestom Košice, Košickým samosprávnym krajom (KSK), obcou Valaliky a štátnymi orgánmi o tom v stredu informovali zástupcovia samospráv.


V zmluve platnej do konca roka 2028 sa mesto Košice zaviazalo napríklad zaviesť nové linky MHD. S podporou vlády chce tiež urýchliť výstavbu nových nájomných bytov a rezidenčného bývania. Podľa primátora Jaroslava Polačeka sa v rámci schváleného územného plánu nachádzajú v Košiciach lokality, kde je možné postaviť 25 000 bytov alebo domov.

Mesto v súvislosti s výstavbou nového mestského centra pri rieke Hornád požiadalo štátne orgány o udelenie štatútu významnej investície. Podľa Polačeka by sa aj v tejto lokalite mohli budovať nájomné byty, ktoré by od roku 2026 využili budúci zamestnanci automobilky. Cieľom je, aby Košice v najbližších rokoch dosiahli hranicu 250 000 obyvateľov.

Čo sa týka dopravnej dostupnosti, jednou z možností je aj predĺženie električkovej trate. "V blízkom období budeme rokovať aj o tom, či nepotiahnuť samotnú električku do investičného parku cez Barcu. To nám ale bude musieť povedať Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP), či je alebo nie je takáto investícia reálna a finančne uchopiteľná," uviedol.

KSK je zas pripravený vybudovať nové cesty III. triedy v okolí strategického parku, vrátane napojenia na železničný uzol Geča a Haniska. "Rátame aj s rekonštrukciami existujúcich komunikácií. Okrem toho vďaka novým zmluvám s autobusovými dopravcami vieme pružne upravovať intenzitu spojov prímestskej autobusovej dopravy a tým vyhovieť budúcim požiadavkám investora na zabezpečenie liniek vedúcich až k bráne strategického parku," skonštatoval predseda KSK Rastislav Trnka.

V rámci zlepšenia dopravnej dostupnosti sa počíta aj s výstavbou cyklotrás, ktoré by spájali obce Valaliky a Kokšov-Bakšu, ako aj Valaliky a Košice.

Kraj tiež vytvorí alebo prispôsobí učebné odbory na svojich stredných školách. Žiaci z rodín vyslaných zamestnancov zas budú môcť využiť štúdium na Gymnáziu Šrobárova v Košiciach, ktoré bude poskytovať medzinárodné vzdelávanie v anglickom jazyku.

"Pripravujeme celú infraštruktúru a všetky investície tak, aby uľahčili život v tomto regióne, priniesli možnosti, ktoré tu doteraz neboli, a urobili región atraktívnym pre prácu aj bývanie," doplnil konateľ Industrial Park Valaliky Miloslav Durec.

Svoj príchod na východ Slovenska oznámila automobilka Volvo v piatok. Pri Valalikoch v okrese Košice-okolie plánuje vyrábať elektrické autá a zamestnať 3300 ľudí. Investícia vo výške takmer 1,2 miliardy eur by mohla priniesť aj ďalších približne 10 000 pracovných miest v dodávateľských firmách automobilky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.02.2019
Žiaci s ľahkým postihnutím v experimentálnom vzdelávaní na pol roka obstáli
Školákom na elokovanom pracovisku učilišťa na košickom Luníku IX odovzdal polročné vysvedčenia predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.
viac
22.07.2020
Mesto počas letných prázdnin rekonštruuje MŠ a ZŠ za 3,6 milióna eur
Mesto Košice počas letných prázdnin opravuje spolu 42 škôl a školských zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, hodnota prác dosahuje viac ako 3,6 milióna eur. Informoval o tom hovorca magistrátu Vladimír Fabian.
viac
20.12.2021
Mesto Košice bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom viac ako 265 miliónov eur
Mesto Košice bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 265 miliónov eur. Vo štvrtok ho schválilo mestské zastupiteľstvo (MsZ). Ako potvrdil primátor Jaroslav Polaček, rozpočet je vyrovnaný.
viac
21.10.2023
Do rozvoja cyklotrás na Gemeri chce KSK investovať vyše 10 miliónov eur
Do rozvoja cyklotrás v okrese Rožňava by mohol Košický samosprávny kraj (KSK) v najbližších rokoch investovať vyše desať miliónov eur. Počíta s tým v Koncepcii budovania Cyklodestinácie Gemer. Najvýznamnejšou investíciou by bola cyklotrasa s názvom Gemer Trail.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %