Nedeľa 12.05.2024
Dnes má meniny 
Pankrác
°C
25.09.2023 11:55

Pri starostlivosti o Rojkovské rašelinisko pomohli dobrovoľníci


Ilustračná snímka, zdroj: vypadni.sk


Starostlivosť o Rojkovské rašelinisko pri Stankovanoch v okrese Ružomberok v tomto roku zabezpečovala aj verejnosť. Spolu s pracovníkmi Správy Národného parku (NP) Veľká Fatra v septembri pokosili a vyhrabali plochu s výmerou 1,2 hektára zamestnanci výrobnej spoločnosti v Sučanoch.


TASR o tom informovali zo správy NP. Práce, ktoré je potrebné urobiť ručne a bez mechanizácie, dlhodobo zabezpečuje Správa NP Veľká Fatra, väčšinou prostredníctvom vlastných pracovníkov. V tomto roku sa k nim pridali aj dobrovoľníci. "Rojkovské rašelinisko na severnom okraji Veľkej Fatry je najstarším rašeliniskom na Slovensku, ktorého vek bol na základe výsledkov výskumu stanovený na približne 15.000 rokov. Je ojedinelým prípadom prelínania slatinných a vrchoviskových spoločenstiev na veľmi malej rozlohe 2,88 hektára," uviedli zo správy NP.         

Dodali, že ide o mimoriadne cennú lokalitu s výskytom mnohých ohrozených a vzácnych druhov rastlín, živočíchov a biotopov. Okrem slatín a prechodných rašelinísk sú jeho súčasťou jazierka so stojatou vodou chudobnou na živiny, penovcové prameniská, vysokobylinné spoločenstvá vlhkých lúk, porasty vysokých ostríc i vŕbové kroviny.         

"Aby bol zachovaný primeraný stav rašeliniska a čo najviac obmedzené negatívne následky zarastania nežiaducou vegetáciou, je potrebné kosenie travinno-bylinných porastov a odstraňovanie pokosenej hmoty," podotkli zo správy NP.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.08.2020
Domino v Prievidzi otvorilo centrum pre deti s poruchami autistického spektra
Centrum sociálnych služieb (CSS) Domino v Prievidzi otvorilo špecializované zariadenie pre deti s autizmom. Služby tam poskytuje ambulantnou formou.
viac
25.03.2021
Rezort práce obnoví potravinovú a materiálnu pomoc
Ľuďom v hmotnej núdzi či v krízovej životnej situácií opäť pomôžu potravinové a hygienické balíčky. Na ich financovanie vyčlenila Európska komisia pre Slovensko v tomto roku takmer 19 miliónov eur.
viac
21.07.2021
Pomoc profesionálnemu a amatérskemu športu po pandémii
Ministerstvo financií SR podáva pomocnú ruku ďalšiemu pandémiou zasiahnutému sektoru a to športu. Uvoľnilo takmer 10 miliónov eur pre Fond na podporu športu, z ktorého podporí sektor profesionálneho športu, ale aj toho amatérskeho.
viac
29.03.2022
ZMOS posiela prvé peniaze z Transparentného účtu
Združenie miest a obcí Slovenska presne po mesiaci od zriadenia Transparentného účtu poskytlo obciam s hraničnými priechodmi finančnú pomoc. Peniaze pomôžu malým obciam s obrovským náporom utečencov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %