Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
31.10.2019 05:10

Pri Hrhovských rybníkoch pribudol náučný chodník i pozorovacie veže


Na snímke západná vyhliadková veža pri Hrhovských rybníkoch. Foto: TASR


Jedinečnosť chráneného územia na oboch stranách hranice pri Hrhove v okrese Rožňava má vyzdvihnúť projekt Úžasný vtáčí svet bez hraníc, realizovaný v rámci programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.


Ako pre TASR uviedol riaditeľ Správy Národného parku Slovenský kras Ján Kilík, projekt bude prospešný pre rozvoj turizmu, prácu ornitológov i vzdelávanie žiakov.       

„Jeho cieľom bolo vybudovať určitú infraštruktúru a zabezpečiť lepšie podmienky pre ornitológov, pretože na slovenskej strane je ornitologický stacionár v Drienovci, kde sa pozorujú a krúžkujú vtáky a striedajú sa tam ornitológovia z celého Slovenska,“ vysvetlil Kilík.       

Dodal, že v rámci projektu sa vybudoval náučný chodník, ktorý bude slúžiť verejnosti, ale aj ornitológom na prístup k ich sieťam. „Je to taká mokraď, takže vybudovať tento chodník bolo potrebné, aby sa nechodilo po blate,“ podotkol riaditeľ.       

Ďalšou novou infraštruktúrou sú podľa jeho slov dve nové pozorovacie veže. „Nižšia z nich je na východnom okraji rybníka, vyššia na západnom. Návštevníci tam majú voľný prístup a môžu pozorovať výskyt vtáctva,“ avizoval Kilík.       

Ako ďalej spomenul, celkové náklady projektu boli na slovenskej strane vo výške zhruba 400.000 eur a časť z nich šla aj na enviropomôcky, propagačné materiály či organizáciu exkurzií pre deti. „Kúpilo sa tiež kempingové auto, ktoré budú v sezóne využívať ornitológovia, ale mimo nej bude slúžiť ako enviroučebňa a budeme s ním jazdiť po školách v našom regióne,“ zakončil riaditeľ.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
29.12.2018
Zaujímavé pamiatky v obci a jej okolí by mohol spojiť náučný chodník
Zaujímavú históriu Čermian by v budúcnosti mohol turistom, ale aj miestnym obyvateľom pripomínať náučný chodník v chotári obce. Dopĺňať by ho mohlo múzeum, ktoré by chcel starosta Radovan Bobula zriadiť v bývalej škole.
viac
29.02.2020
V Pieninách vznikne Náučný chodník horských záchranárov
V Pieninách pribudne nový náučný chodník, ktorý turistom napovie, ako sa bezpečne pohybovať v horskom prostredí. Chodník totiž budujú tamojší dobrovoľní horskí záchranári.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %