Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
29.06.2023 11:40

Pri archeologickom výskume na Kurinci vykopali viacero nálezov


Snímka zdroj: (vobraze.sk).


V lokalite Kurinec-Barát kút pri Rimavskej Sobote sa v prvej polovici júna uskutočnil archeologický výskum pod vedením archeológa Alexandra Botoša. Pri výkopoch bolo objavených niekoľko vzácnych predmetov vrátane vôbec prvého nálezu kosteného hrebeňa z územia Gemera-Malohontu.


Informovalo o tom Gemersko-malohontské múzeum (GMM), ktoré výskum realizovalo.

V lokalite Kurinec-Barát kút bolo ešte v roku 2022 vykonané nedeštruktívne geofyzikálne meranie, ktoré malo indikovať existenciu zaniknutých objektov kamennej konštrukcie. Cieľom aktuálneho archeologického výskumu bolo preto overiť existenciu a funkciu týchto objektov. "Počas archeologického výskumu bolo odkrytých 12 archeologických sond. Žiaľ, v odkrytých sondách sa existencia zaniknutých kamenných objektov nepotvrdila," skonštatoval Botoš.

Prostredníctvom sond sa podľa archeológa v lokalite podarilo preukázať polykultúrne osídlenie z mladšej doby bronzovej aj osídlenia z mladšej doby železnej, doby rímskej či včasného, vrcholného a neskorého stredoveku. Archeologický výskum tiež priniesol niekoľko vzácnych nálezov.

"Medzi najvýznamnejšie nálezy patrí nález železného zubadla, keramických fragmentov zhotovených na hrnčiarskom kruhu z doby laténskej, keramické fragmenty zdobené rytou vlnovkou, ktorá je typickým výzdobným prvkom slovanskej keramiky či keramický fragment zhotovený na hrnčiarskom kruhu vyrobený v jednej z rímskych provincií pochádzajúci približne z tretieho až štvrtého storočia," priblížil Botoš. Ako dodal, významným objavom je aj fragment kosteného hrebeňa zo včasnostredovekého obdobia, ktorý predstavuje vôbec prvý nález kosteného hrebeňa z územia Gemera-Malohontu.

Odborníci predpokladajú, že v lokalite Kurinec-Barát kút mohla byť v minulosti situovaná takzvaná grangia, samostatný hospodársky dvor, ktorý zrejme patril k benediktínskemu kláštoru v Rimavských Janovciach. Hypotézu o jej existencii má potvrdzovať aj objav zaniknutého rybníka obdĺžnikového tvaru s rozmermi približne 82 krát 28 metrov. Múzeum chce v skúmaní grangie pokračovať i v budúcnosti, júnový archeologický výskum z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2018
Výstava prezentuje kŕmidlá pre vtáky vyrobené žiakmi
Kŕmidlá, vyrobené žiakmi druhého stupňa základných škôl a zodpovedajúcich ročníkov osemročných gymnázií v rámci deviateho ročníka súťaže Najkrajšie kŕmidlo prezentuje rovnomenná výstava, ktorú vo štvrtok otvorili v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote.
viac
11.04.2019
Pri záchrannom archeologickom výskume odkryli 17 žiarových hrobov
Celkovo 17 žiarových hrobov príslušníkov pilinskej kultúry sa podarilo doteraz odkryť archeológom počas prebiehajúceho záchranného výskumu na Daxnerovej ulici v Rimavskej Sobote.
viac
07.04.2020
V rekreačnej oblasti Kurinec stavia samospráva Rimavskej Soboty tobogan
Samospráva Rimavskej Soboty stavia vo svojej rekreačnej oblasti Kurinec nový tobogan. Informuje o tom na webovej stránke rimavskasobota.sk.
viac
03.02.2022
GMM vystavuje zbierku habánskej keramiky nazývanej fajansa
Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote vystavuje počas februára dvakrát vypaľovanú habánsku keramiku nazývanú fajansa. Informovala o tom PR referentka múzea Martina Oštrom Mareková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %