Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
05.03.2024 07:55

Prešov podporí zber kuchynského odpadu


Snímka: mesto Prešov


Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.


Mesto Prešov podporí zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu nákupom a následnou distribúciou 10-litrových vedierok do všetkých domácností v Prešove. Tieto vedierka majú slúžiť ako prepravná nádoba kuchynského odpadu smerom k 23-litrovej zbernej nádoby v individuálnej bytovej výstavbe a pri komplexnej bytovej výstavbe smerom k veľkej 240-litrovej zbernej nádoby umiestenej na stojisku zberných nádob. Uvedené vedierko je preto vhodné umiestniť v blízkosti kuchynskej linky a dokúpiť si k nemu vhodný pachový filter a kompostovateľné sáčky, podľa potreby samotnej domácnosti.

"Našim cieľom je znížiť, alebo v ideálnom prípade úplne odstrániť tento druh odpadu zo zmesového komunálneho odpadu. Ak sa netriedi a končí na skládkach, stáva sa takýto bioodpad najväčším tvorcom skleníkových plynov a znečisťovateľom povrchových a podzemných vôd, pôdy či ovzdušia. Dobre vytriedený kuchynský bioodpad sa pritom dá ďalej využiť. Po spracovaní môže byť použitý napríklad ako hodnotný kompost alebo využitý na výrobu bioplynu a elektrickej energie," povedal primátor mesta Prešov, František Oľha.

V priebehu posledného februárového týždňa roku 2024 začnú pracovníci mestského úradu v súčinností s Technickými službami mesta Prešov distribuovať tieto vedierka v bytových domoch mestskej časti Šváby. Jednotliví domoví dôverníci budú oslovení za účelom prevzatia 10-litrových vedierok pre všetky domácnosti, ktoré sa nachádzajú v jednotlivých vchodoch bytového domu. Ak sa v daný termín nebudú môcť domoví dôverníci zúčastniť prevzatia vedierok, poveria týmto svojho zástupcu. 

V priebehu roka 2024 sa tieto vedierka budú postupne distribuovať v rámci celého územia mesta Prešov.

Autor: (ts-mesto Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2021
V meste už rozmiestnili nádoby na rozložiteľný kuchynský odpad
Pri bytových domoch v Liptovskom Hrádku v piatok pribudli hnedé nádoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Umiestniť ich tam dala samospráva.
viac
27.03.2021
Na zber BRKO si občania postupne zvykajú
Obyvatelia Liptovského Hrádku si postupne zvykajú na zber BRKO, teda biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.
viac
21.06.2021
Kuchynský odpad budú v Partizánskom zbierať od dverí k dverám
Mesto Partizánske sa pripravuje na zavedenie zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (BRKO). Od júla ho bude zbierať systémom od dverí k dverám.
viac
09.11.2021
V Lamači vyzbierali za necelý mesiac skoro 16 t kuchynského bioodpadu
Za prvé štyri týždne zberu kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu sa v bratislavskom Lamači vyzbieralo 15,85 tony, ktoré putujú na ďalšie spracovanie. Informuje o tom mestská časť, v ktorej sa 11. októbra začal pilotný projekt zberu kuchynského biodpadu v hlavnom meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %