Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
11.05.2023 03:20

Prešov chce zrekonštruovať Kino Scala


Kino Scala.


Mesto Prešov chce zrekonštruovať Kino Scala. V uplynulých dňoch bola podpísaná zmluva medzi mestom a konateľmi spoločnosti, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní na vyhotovenie projektovej dokumentácie na rekonštrukciu Kina Scala. Informovala o tom hovorkyňa mesta Terézia Rácová.


Predmetom zákazky je zhotovenie projektovej dokumentácie pre vydanie stavebného povolenia v stupni rozpracovanosti realizačného projektu, vrátane projektu interiéru, na vykonanie inžinierskej činnosti a odborného autorského dohľadu projektanta.

Prvým krokom v súvislosti s rekonštrukciou je podľa Rácovej získanie kvalitnej projektovej dokumentácie pre možnosť uchádzania sa o externé finančné prostriedky, a to prioritne z plánu obnovy, Programu Slovensko a iných dotačných schém. Realizácia projektovej dokumentácie je financovaná z vlastných zdrojov mesta, a to vo výške 133 500 eur bez DPH.

"Som veľmi rád, že sa nám podarilo posunúť tento dlhodobo obchádzaný projekt vpred a že sme mohli podpísať zmluvu na projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu tohto objektu. Bude to viesť k získaniu stavebného povolenia a k čerpaniu európskych prostriedkov a ďalších rôznych fondov a dotácií, aby sme sa dopracovali k modernému a funkčnému kultúrnemu priestoru, ktorý bude reprezentovať mesto Prešov," uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

"Kino Scala má vynikajúcu akustiku, centrálnu polohu a s kapacitou 550 miest je zaujímavých priestorom aj pre väčšie umelecké formáty, divadelné predstavenia a koncerty. Napriek aktuálnemu stavu sa v Kine Scala realizujú viaceré vypredané podujatia týždenne. Komplexnou rekonštrukciou dokážeme výrazne rozvíjať kultúrny potenciál tohto kultúrneho stánku a ponúkať kultúrne zážitky na úrovni 21. storočia pre divákov i účinkujúcich," doplnila riaditeľka Parku kultúry a oddychu v Prešove Barbora Rusiňáková.

Účelom projektovej dokumentácie je architektonicko - urbanistické riešenie prestavby a dostavby objektu za účelom vytvorenia multižánrového priestoru. Rovnako doplnenie priestoru javiska o divadelnú techniku, nové audio a svetelné riešenie a technické zhodnotenie objektu.

Ako povedala Rácová, na základe zmluvy ateliér STOA architekti, s. r. o., zabezpečí do desiatich mesiacov od podpisu zmluvy projekt pre územné rozhodnutie, projekt pre stavebné povolenie a projekt interiéru so všetkými povoľovacími procesmi. Následne sa vyhlási verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.02.2019
Mesto Košice zastavilo stavebné konanie pre stavbu NTC
Mesto Košice ako správny orgán vykonávajúci štátnu správu na úseku pozemných komunikácií zastavilo koncom januára stavebné konanie pre stavbu Národné tenisové centrum Košice spoločnosti NTC Košice, a.s.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
24.11.2020
Obec chce NKP zachrániť prestavbou na nájomné byty
Obec Štiavnické Bane chce zachrániť budovu bývalého majera, ktorá bola v minulosti úradom pre správu osady Sigelsberg. Národná kultúrna pamiatka (NKP) je podľa slov starostu Stanislava Neuschla vo veľmi zlom stave, samospráva ju chce preto obnoviť a v jej priestoroch zriadiť 11 nájomných bytov.
viac
27.10.2021
Obstarávanie na opatrenia na rieke Slatina stále nie je ukončené
Verejné obstarávanie na uskutočnenie stavebných prác na protipovodňové opatrenia na rieke Slatina v obci Zvolenská Slatina v okrese Zvolen stále nie je ukončené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %