Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
29.06.2022 07:45

Prešov chce získať na smart riešenia 4 000 000 eur


Prešov. Snímka zdroj: (tasr).


Skvalitnenie životného prostredia na území mesta, zvýšenie energetickej efektívnosti či zlepšenie kvality spravovania mestskej samosprávy sú ciele projektu s názvom Zavádzanie IoT smart riešení v meste Prešov.


Prešovská radnica sa uchádza o dotáciu na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Informovala o tom tlačová referentka mestského úradu (MsÚ) Lenka Šitárová.

Ako povedala, v rámci nenávratného finančného príspevku z fondov EÚ môže mesto získať takmer 4 000 000 eur. Aktuálne prebieha proces pripomienkovania projektového zámeru.

"Cieľom projektu je skvalitnenie životného prostredia na území mesta, zvýšenie energetickej efektívnosti, zlepšenie kvality spravovania mestskej samosprávy na účel dosiahnutia vyššej dynamiky rozvoja územia a zlepšenie internej a externej komunikácie samosprávy," priblížila Šitárová.

Aktivity projektu sú rozdelené do štyroch kategórií, a to energetický manažment budov, monitoring mostov, smart verejné osvetlenie a zavedenie integračnej platformy mesta.

Celkový rozpočet projektu je viac ako 4,1 milióna eur, z toho požadovaná výška nenávratného finančného príspevku z fondov EÚ je viac ako 3,9 milióna eur s DPH. Minimálne spolufinancovanie projektu z vlastných zdrojov mesta Prešov je vo výške päť percent. Mestské zastupiteľstvo mesta Prešov na tento účel schválilo 210 526 eur s DPH.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2017
Prešov získal prestížnu Cenu ITAPA 2017
Odborná porota posudzovala vyše 25 prihlásených projektov a udelila 3. miesto v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti pre mesto Prešov za projekt s názvom: Mapové údaje mesta Prešov pre každého.
viac
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
16.07.2021
Fiľakovo plánuje komplexne obnoviť vnútroblok v centre mesta
Obnova okolia mestských sídlisk, ktoré boli vybudované za bývalého režimu a už nespĺňajú požiadavky dnešného života, je aktuálnou témou v mnohých samosprávach.
viac
07.06.2023
Mesto Prešov uspelo vo výzve rezortu dopravy s dvoma projektmi cyklochodníkov
Mesto Prešov uspelo vo výzve Ministerstva dopravy SR so žiadosťami o poskytnutie prostriedkov z mechanizmu Plánu obnovy a odolnosti SR na výstavbu cyklistickej infraštruktúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %