Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
07.06.2023 08:25

Mesto Prešov uspelo vo výzve rezortu dopravy s dvoma projektmi cyklochodníkov


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Prešov uspelo vo výzve Ministerstva dopravy SR so žiadosťami o poskytnutie prostriedkov z mechanizmu Plánu obnovy a odolnosti SR na výstavbu cyklistickej infraštruktúry.


Konkrétne ide o dva projekty - Cyklochodník ul. Zlatobanská a Pod Hrádkom a Cyklochodník pri Prešovskej univerzite s napojením na cyklolávku. Informovala o tom hovorkyňa mesta Terézia Rácová.

"Projekt Cyklochodník ul. Zlatobanská a Pod Hrádkom je návrh cyklistického chodníka so začiatkom na Ulici Pod Hrádkom oproti novému parkovisku a ukončením na styku s cestou tretej triedy, respektíve s napojením na už dobudovaný prvý úsek cykloželezničky Prešov-Zlatá baňa," povedala Rácová.

Dĺžka trasy je 1,23 kilometra a celkové požadované náklady na tento projekt predstavujú 384 412,92 eura s DPH. Ako priblížila Rácová, ambícia mesta Prešov je začať so stavebnými prácami už na jeseň tohto roku. Bude to však závisieť od procesu verejného obstarávania.

"V prípade projektu Cyklochodníka pri Prešovskej univerzite s napojením na cyklolávku ide o refundáciu nákladov na už zrealizovaný chodník pre peších a cyklistov," vysvetlila Rácová.

Predmetom tohto projektu sú dve časti stavby, a to chodník pre peších a cyklistov a realizácia osvetlenia cyklochodníka. Dĺžka budovaných cyklistických trás je 0,28 kilometra a celkové požadované náklady na tento projekt predstavujú 121 070,64 eura s DPH.

"Od realizácie takýchto projektov a rozšírenia cyklistickej infraštruktúry v meste Prešov sa očakáva aj komfortnejšie a bezpečnejšie napojenie na cykloželezničku, ktorou sa dopravujú obyvatelia okolitých obcí do Prešova za prácou," doplnila Rácová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2016
LED osvetlenie Prešova je víťazom
Rekonštrukcia verejného osvetlenia v meste Prešov zvíťazila v súťaži projektov v oblasti zeleného verejného obstarávania - GPP Award 2016.
viac
31.10.2019
V Prešove pribudlo osem nových prístreškov pre bicykle
Prešovčania si už o niekoľko dní budú môcť bezpečne odložiť svoj bicykel. Mesto Prešov v stredu prevzalo od zhotoviteľa nové cykloprístrešky, ktoré sú pokračovaním projektu Central MeetBike. Prístrešky budú slúžiť pre širokú verejnosť na krátkodobé parkovanie bicyklov. TASR o tom informoval hovorca
viac
04.09.2020
Prvé kilometre vnútromestskej cyklotrasy už slúžia verejnosti
Prvé dve časti vnútromestskej cyklotrasy v Liptovskom Mikuláši v dĺžke 2,4 kilometra odovzdali v piatok do užívania verejnosti. Cestička pre cyklistov má po dobudovaní slúžiť ako ekologická alternatíva dopravy v meste.
viac
04.03.2022
Koncept Jahodové mesto má zvýšiť atraktivitu mesta
Koncept Jahodové mesto, ktorý vo štvrtok v Prešove predstavili jeho autori, má zvýšiť atraktivitu tretieho najväčšieho mesta na Slovensku. Jeho úlohou je strategicky prepojiť kultúrne inštitúcie, podniky, gastroprevádzky a prispieť tak k rozvoju cestovného ruchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %