Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
12.12.2023 05:00

Predvianočná nákupná horúčka vrcholí. Vieme kam s odpadom z nákupov?


Ilustračná snímka: shutterstock


To, že sa blížia vianočné sviatky každoročne pociťujú nielen nákupné centrá, e-shopy a dopravné spoločnosti, ale v konečnom dôsledku aj naše kontajnery a životné prostredie.


Kamenné predajne praskajú vo švíkoch a hoci online nakupovanie zažilo svoj najväčší boom zrejme počas pandémie, viacerí ľudia si práve na takéto nákupy zvykli a pokračujú v nich doteraz. Na dôležitosť triedenia pravidelne upozorňuje OZV ENVI - PAK a pripomína, že zvlášť teraz v predvianočnom období by sa ľudia mohli zamyslieť nad tým, koľko odpadu tu po sviatkoch ostane.

Prípravy, nákupy, balenie a zhon. S blížiacim sa dátumom vianočných sviatkov sa v slovenských domácnostiach viac upratuje, pečie a v neposlednom rade aj oveľa viac nakupuje. Urobiť radosť svojim blízkym má v pláne množstvo z nás. Niektorí zavítajú do kamenných predajní a iní zase nakupujú darčeky online.

Nezabúdajme triediť aj obaly z online nákupov

Podľa nedávneho prieskumu startupu Reperito sa viac ako 60 % slovenských spotrebiteľov chystá pri vianočných nákupoch uprednostniť práve e-shopy pred kamennými predajňami. Rastúci záujem o online nákupy však zvyšuje produkciu odpadu z e-shopov. „Darčeky plánuje nakupovať výlučne online 10 % opýtaných, a to pre ušetrenie času. Ďalších 52 % respondentov v prieskume uviedlo, že väčšinu darčekov kúpi cez e-shopy a len niektoré v kamenných obchodoch. Naopak, väčšinu darčekov osobne v obchodoch a len výnimočne online, plánuje nakúpiť 28 % opýtaných. Ďalších 5 % respondentov si je istých, že nakúpi len v kamenných obchodoch a zvyšných 6 % nevedelo odpovedať,“ uvádza prieskum. Na triedenie odpadu pravidelne upozorňuje OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska. „Rovnako ako pri všetkých nákupoch, ani pri tých vianočných netreba zabúdať na správne triedenie odpadu. Najčastejšie používanými obalovými materiálmi pri nákupoch online sú kartónové krabice a plastové obaly. Tie prvé patria, samozrejme, do triedeného zberu papiera, netreba však zabúdať na to, že je potrebné ich pred vyhodením buď rozobrať na čo najmenšie kúsky, alebo poriadne stlačiť, aby sa nevyvážal vzduch. Plastové obaly patria do žltých kontajnerov alebo vriec,“ vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK.

Do triedeného zberu patria aj výplne z balíčkov

Z vyššie spomínaného prieskumu taktiež vyplynulo, že obaly zahadzuje do separovaného odpadu 55 % opýtaných. „Ďalších 24 % respondentov obaly ďalej využíva, napríklad na uskladnenie vecí. Viac ako 13 % opýtaných v prieskume uviedlo, že obaly hromadí a neskôr separuje. Do zmesového komunálneho odpadu ich zahadzuje 7 % respondentov,“ uvádza sa v prieskume. Nielen samotné obaly, v ktorých nám objednaný tovar príde, je potrebné vytriediť, ale nezabúdajme ani na výplne, ktoré tiež nájdeme v krabiciach. „Pri online nakupovaní sa do krabíc pribaľujú aj rôzne výplne, aby sa zabránilo poškodeniu tovaru. Najčastejšie bývajú papierové alebo kartónové, ktoré patria do papiera. Strečové či bublinkové fólie patria do triedeného zberu plastov, podobne ako výplne z polystyrénu – tie však do triedeného zberu hádžeme iba v malom množstve, ak sú väčších rozmerov alebo objemu, je potrebné ich odniesť na zberný dvor,“ vysvetlila Katarína Kretter. K nákupom neodmysliteľne patria aj účtenky. „Je dobré, ak nezabúdame na triedenie bločkov z našich nákupov. Napriek tomu, že väčšina z nich je tlačená na termopapieri, a ten nie je možné ďalej recyklovať, hádžeme ich do triedeného zberu papiera. Tieto účtenky tak môžu byť využité na energetické zhodnotenie a neskončia na skládke, kam by viedla ich cesta zo zmesového odpadu,“ doplnila Kretter.

Čo s darčekovým papierom?

K vianočnej atmosfére neodmysliteľne patrí aj výzdoba a rôzne dekorácie. „Ideálne je na balenie darčekov využiť veci, ktoré máme doma, aby sme zbytočne neplytvali a nevytvárali tak ďalší odpad. Ak sa však nevieme vzdať klasického vianočného balenia, nezabúdajme papier potom vytrieť do papiera, ozdobné tašky, ak im nič nie je, môžeme opätovne použiť aj na budúci rok. Ak sa náhodou natrhli, tak je potrebné oddeliť papierovú časť od tej nepapierovej (väčšinou textilná šnúrka) a vytriediť – papier do papiera, šnúrku do zmesového odpadu,“ povedala Katarína Kretter.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2019
ENVI - PAK: Triedený zber sa musí zintenzívniť, výrobcovia by mali platiť viac
Aby Slovensko splnilo odpadové ciele Európskej únie, výrobcovia musia do systému triedeného zberu vložiť ročne o 44 miliónov eur viac. Tvrdí to najväčšia organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, ktorá zároveň apeluje na stabilnejšiu legislatívu a lepšiu kontrolu jej dodržiavania.
viac
15.06.2022
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast, napriek tomu ho mnoho ľudí nevie triediť. Vyplýva to z prieskumu Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti vyzvala na zodpovednejšie triedenie.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
02.10.2023
Aj najlepšie triediace samosprávy sa môžu dočkať nevyžiadaných zmien
Záver septembra sa nenesie len v znamení volieb. V rámci systému odpadového hospodárstva si v tomto období výrobcovia vyberajú partnerov – organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), na nasledujúce obdobie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %