Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
15.02.2024 05:05

Pred radnicu umiestnili automat na rozložiteľné vrecká


Snímka zdroj: Peter Mičúch


Mesto Považská Bystrica je prvou samosprávou na Slovensku, kde pred radnicu umiestnili automat na biologicky rozložiteľné vrecká. Podľa referentky odpadového hospodárstva Daniely Sovíkovej chce mesto svojim obyvateľom uľahčiť separovanie kuchynského odpadu.


Automat podľa nej vydá jednu rolku rozložiteľných vreciek za poplatok, zároveň s ňou automat vydá aj druhú rolku, ktorá je zdarma, dotuje ju mesto Považská Bystrica.         

"Našou snahou je, aby obyvatelia mesta nepoužívali na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad igelitové vrecká, ale využili vrecká, ktoré sa v prírode rozložia. Pred tromi rokmi sme začali do domácností distribuovať desaťlitrové košíky na kuchynský odpad, rozložiteľné vrecká majú preto objem desať litrov," doplnila Sovíková s tým, že ročne Považskobystričania vyseparujú asi 500 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.         

Ako dodala, mesto doteraz vrecká distribuovalo prostredníctvom domovníkov. Problémom bolo, že nie všetci domovníci boli ochotní vrecká roznášať a nie všetci obyvatelia mali záujem separovať kuchynský odpad. Vrecká z automatu sú podľa nej vďaka dotácii mesta lacnejšie ako z obchodov.         

Podľa Mariána Melichera zo spoločnosti Elkoplast Slovakia ide na Slovensku o štvrtý podobný automat, dva sú v Bratislave a jeden v Trenčíne. Všetky sú v obchodných centrách, považskobystrická samospráva je prvou na Slovensku, ktorá automat umiestnila pred budovou mestského úradu.         

"V jednej rolke je 25 desaťlitrových vreciek, vyrobené sú z kukuričného škrobu či iných prírodných materiálov. Je v nich minimum mikroplastov. Rozklad vreciek sa začína už pri kontakte s biologicky rozložiteľným kuchynským odpadom, v zemi sa úplne rozložia za jeden až dva mesiace," doplnil Melicher.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2016
Považská Bystrica investuje do obnovy amfiteátra 23 500 eur
Považskobystrická samospráva zrekonštruuje prírodný amfiteáter v miestnej časti Praznov. Pôvodné staré pódium nahradí drevená trámová konštrukcia s betónovým pódiom s drevenou podlahou, zastrešia ho drveným krovom.
viac
10.11.2018
Dve najlepšie župné stredné školy v systéme duálneho vzdelávania hodnotili prvú
Najviac žiakov má v systéme duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojených Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici. S počtom 217 dualistov je škola druhou najlepšou v rámci celého Slovenska.
viac
27.12.2018
Radnica pripravila dvoje osláv Silvestra - pre deti i dospelých
Po pozitívnych ohlasoch z minulého roka pripravila považskobystrická samospráva aj tento rok dvoje silvestrovských osláv. Popoludňajší Detský Silvester na ľade je určený najmä deťom, večerná rozlúčka so starým rokom odštartuje pred radnicou o 21.00 hodine.
viac
16.11.2021
Na sídlisku Rozkvet majú vyrásť dve bytovky a unikátny park
Na najväčšom považskobystrickom sídlisku Rozkvet by do dvoch rokov mali vyrásť dve nové bytovky so 124 bytmi a v ich bezprostrednej blízkosti unikátny mestský park s rozlohou takmer 23 000 štvorcových metrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %