Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.12.2022 04:15

Poslanci schválili rozpočet kraja na budúci rok v objeme 410 miliónov eur


Na snímke Ondrej Lunter pred Úradom BBSK v Banskej Bystrici. Snímka zdroj: (tasr).


Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici jednomyseľne schválili vyrovnaný rozpočet kraja na budúci rok v celkovom objeme 410 miliónov eur.


Predseda BBSK Ondrej Lunter ho označil za "veľmi konzervatívny a bezpečný" v čase energetickej krízy, inflácie a neistoty samospráv, keďže dodnes nie je schválený štátny rozpočet a nevedia, čo im bude vláda kompenzovať.

Vlastné daňové príjmy tvoria 155 miliónov eur, zhruba 130 miliónov eur sa kraju podarilo získať z eurofondov, čo sú zdroje dôležité na pokračovanie rekonštrukcie ciest a modernizácie zariadení sociálnych služieb a škôl.

"Aktuálna energetická kríza, ktorá znásobila náklady na energie v našich organizáciách, celková inflácia, ktorá sa odrazila v nákladoch jednotlivých škôl či sociálnych zariadení a veľmi zlé rozhodnutia vlády, ktorá stratila dôveru v parlamente, spôsobili, že nám v rozpočte chýba okolo 31 miliónov eur. Je to skutočne veľký objem. Sú to takmer tri pätiny toho, čo ročne dávame na sociálne služby, je to asi tretina toho, čo ide na vzdelávanie a trikrát toľko, čo rozpočtujeme na kultúru," reagoval Lunter.

V súvislosti s najväčšími rozpočtovými položkami šéf kraja konštatoval, že asi 30 percent z celkových daňových príjmov tvoria v rozpočte náklady na verejnú dopravu, čo je viac než 50 miliónov eur, medziročne je to nárast o 15 percent. Ďalších 30 percent tvoria výdavky na sociálne služby, čo je asi 50 miliónov eur, a 11 percent výdavky na vzdelávanie, teda viac než 10 miliónov eur.

"Musíme šetriť tam, kde môžeme. Nebudeme však obmedzovať prevádzku jednotlivých zariadení či už v oblasti vzdelávania alebo rozsahu poskytovaných sociálnych služieb. Zmrazíme platy na Úrade BBSK. Ak sme v minulom roku boli schopní na podporu kultúrnych, športových aktivít a rozvoja cestovného ruchu dať 2,8 milióna eur, dnes rozpočtujeme s nulou, čo je však dočasné opatrenie," zdôraznil Lunter.

Podľa neho k zvyšovaniu výdavkov občanov v oblasti dopravy alebo v sociálnych službách zatiaľ nedôjde, ale počas budúceho roka sa treba na to pripraviť. "Nejdeme do preventívneho zvyšovania. Je to mimoriadne citlivé opatrenie," dodal predseda BBSK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
Bratislava má schválený rozpočet na rok 2017
Bratislava má rozpočet na budúci rok, schválili ho mestskí poslanci 8.12. na zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
20.07.2020
Silná kohézna politika v budúcom rozpočte EÚ 2021-2027 a pláne obnovy EÚ
Partneri Kohéznej aliancie upozornili členské štáty, že v dosiahnutom kompromise týkajúceho sa rozpočtu EÚ na roky 2021-2027 a pláne obnovy sa musia zachovať investície do miest a regiónov.
viac
28.12.2022
Mesto Nové Zámky bude v roku 2023 hospodáriť s vyše 41 miliónmi eur
Mesto Nové Zámky bude v roku 2023 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, v ktorom príjmy i výdavky dosiahnu takmer 41,5 milióna eur. Mestskí poslanci schválili rozpočet na svojom decembrovom rokovaní.
viac
24.02.2023
Prešov bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom takmer 108,9 milióna eur
S rozpočtom vo výške takmer 108,9 milióna eur bude v roku 2023 hospodáriť mesto Prešov. Na svojom stredajšom (22. 2.) rokovaní o tom rozhodli prešovskí mestskí poslanci. Oproti minuloročnému schválenému rozpočtu ide o nárast o viac ako 14 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %