Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
27.06.2023 03:20

Populáciu holubov budú v Senici pomáhať regulovať sokoly


Snímka zdroj: (zahori.sk).


V meste Senica sa rozhodli riešiť reguláciu populácie holubov tým, že v centre mesta vypustili štyri mladé sokoly sťahovavé. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.


Sokoly boli umelo odchované a dva týždne si vytvárali väzbu na centrum mesta v drevenej voliére na streche domu kultúry. Mesto sa dlhodobo venuje riešeniu problematiky s divožijúcimi holubmi. "V minulosti sme v spolupráci s holubármi zriadili na povale jedného z domov holubník, kde boli holuby v pravidelných intervaloch odchytávané. V snahe pomôcť vlastníkom bytov sme avizovali, že sa zaujímame aj o ďalšie alternatívne riešenie, ktorým je nasadenie menších dravých vtákov," uviedol zástupca primátora Filip Lackovič.

Sokol sťahovavý je slovenský pôvodný druh a tieto malé dravce sú podľa odborníkov najvhodnejším druhom na riešenie problematiky s holubmi. Patrí medzi najrýchlejšie dravé vtáky a pre holuby je prirodzeným predátorom. Loví skôr slabšie alebo choré jedince. Sokoly by mali premnožených holubov v meste nielen loviť pre potravu, ale zároveň by ich mali aj plašiť.

"Ide o systém biologickej ochrany a zároveň najprirodzenejší spôsob eliminácie mestských holubov. Sokoly sťahovavé sú najvhodnejším druhom, pretože si ľahko zvykajú na mestské prostredie, ktoré im relatívne vyhovuje, keďže v prírode žijú a hniezdia v skalách. V meste sa preto sústredia na strechy výškových budov," doplnil sokoliar Peter Janok.

Mladých sokolov bude sokoliar chodiť kontrolovať a v prípade potreby prikrmovať, až kým nebudú samostatné.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2017
Hazard a ďalšie riziká
Hazard je hrozba, s ktorou treba bojovať. Preto sa jeho zákazom vyrieši problém. Možno takto by sa dalo v krátkosti interpretovať základné posolstvo, ktoré sprevádzalo zmeny v zákone a samosprávam dáva možnosti na jeho reguláciu. Pravdou je, že s riešením sa spájajú ďalšie riziká.
viac
01.04.2019
Starosta Petržalky bude mať pravidelnú Hodinku s občanmi
Starosta Petržalky Ján Hrčka sa bude vždy v prvú stredu v mesiaci stretávať s občanmi v rámci tzv. Hodinky s občanmi. Prvé stretnutie sa uskutoční túto stredu o 16.00 h v Cik-Cak Centre na Jiráskovej ulici 5 v Petržalke.
viac
22.05.2020
Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji znečistil podzemné vody
Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji v okrese Senec v katastrálnom území časti Farná znečistil podzemné vody. Vo štvrtok o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec s ministrom životného prostredia Jánom Budajom.
viac
29.09.2020
B. Bystrica sprísni postup voči ľuďom, ktorí neodstraňujú invázne rastliny
Oddelenie životného prostredia banskobystrického magistrátu sa po stretnutí na tému inváznych rastlín rozhodlo, že pristúpi k zvýšeniu opatrení proti šíreniu inváznych rastlín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %