Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.05.2020 02:05

Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji znečistil podzemné vody


Na snímke odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji v okrese Senec, ktorý znečistil podzemné vody. Snímka zdroj: (tasr).


Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji v okrese Senec v katastrálnom území časti Farná znečistil podzemné vody. Vo štvrtok o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec s ministrom životného prostredia Jánom Budajom.


Šéf envirorezortu tvrdí, že znečistenie je veľmi vážne a šokovalo ho zloženie jedov, ktoré sa na skládke našli. Zároveň upozornil, že skládka nevznikla zo dňa na deň a musel byť súčinný rad úradníkov, ktorý túto činnosť kryli. Minister vnútra oznámil, že vo veci prebieha vyšetrovanie.

Mikulec tvrdí, že ide o asi jeden z najzávažnejších envirokriminálnych činov, ktoré sú momentálne objasňované. „Momentálne sme v procese vyšetrovania a v procese znaleckých posudkov a dokazovania,” oznámil. Prvý znalecký posudok podľa jeho slov však už potvrdil, že na mieste došlo k znečisteniu podzemných vôd odpadom, ktorý sa nachádza na skládke. O detailoch však nechcel vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie informovať. Vyzval však úradníkov štátnych inštitúcií, ktoré sa budú prípadom zaoberať, aby k zisteniam pristupovali zodpovedne.

„Nelegálna skládka sa tu nezjavila zo dňa na deň. Bola to dlhodobá cieľavedomá činnosť. Verím, že úradníci k tomu budú pristupovať zodpovedne a ja zo svojej pozície budem podporovať príslušníkov, ktorí sa venujú envirokriminalistike, aby to vyšetrili,” vyhlásil. Okresný úrad by podľa neho mal v tomto prípade konať a vydať možno aj rozhodnutie o tom, aby skládka bola zatvorená. To, či sa materiál a odpad zo skládky vyváža na stavbu bratislavského nultého obchvatu, diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, je podľa Mikulca predmetom vyšetrenia. „Autá tu zjavne chodia, kde sa materiál vyváža, je v procese zisťovania,” podotkol.

Minister životného prostredia vyhlásil, že nemôžu nateraz zverejniť presne, čo sa v podzemnej vode našlo. Argumentoval živým vyšetrovaním. „Znečistenie sa nameralo a je veľmi vážne. Šokovalo ma však zloženie jedov, ktoré sa na tejto skládke objavili,” povedal s tým, že ide v tomto prípade o ohrozenie zdravia a znečistenie podzemnej vody, ktorá je na Žitnom ostrove a je tak "pokladom" pre celé Slovensko.

Budaj chce, aby Slovenská inšpekcia životného prostredia presondovala aj okolie skládky a zistila, ako a kde sa šíri znečistenie. Ako podotkol, envirokriminalita tu netrvala rok. „Musel tu byť súčinný rad úradníkov, ktorí to prikrývali,” vyhlásil Budaj, s tým že chcú dosiahnuť, aby bola vyvodená aj osobná zodpovednosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2016
V Kocuranoch vyrástla skládka stavebného odpadu, rieši ju polícia
Na súkromnom pozemku v intraviláne obce s viacerými vlastníkmi sa okrem stavebnej sute nachádzajú aj plastové rámy od okien či farby. Skládkou sa už zaoberá aj polícia.
viac
09.06.2020
Bratislava je ochotná spolupracovať na odstránení envirozáťaže v Istrocheme
Hlavné mesto je pripravené aktívne spolupracovať na odstránení environmentálnej záťaže v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.
viac
16.06.2020
V jazerách a studniach vo Vajnoroch nepotvrdili kontamináciu
V bratislavskej mestskej časti Vajnory nepotvrdili kontamináciu vôd v studniach a vo Vajnorských jazerách z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji (okres Senec), časť Farná. Informoval o tom starosta Vajnor Michal Vlček, odvolal sa pritom na výsledky rozboru vody.
viac
31.05.2021
Bezodpadová technológia vrakunskej skládky je zapracovaná v projekte
Zhotoviteľ sanácie toxickej vrakunskej skládky v Bratislave spolupracuje so Slovenskou akadémiou vied (SAV) na využití bezodpadovej technológie čistenia podzemných vôd od roku 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %