Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
12.02.2020 01:30

Poprad mení parkovaciu politiku


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Poprad má v pláne zmeniť parkovaciu politiku, pribudne tak štvrtá spoplatnená zóna, ceny v blízkosti námestia sa zvýšia a platiť za parkovanie sa bude aj v sobotu. Na stredajšom (12. 2.) rokovaní mestského zastupiteľstva o tom rozhodli poslanci.


Zmeny by po 15-dňovej lehote mali platiť od začiatku marca.     

Ulice Karpatská, Halatova a Jiřího Wolkera sa vymedzia zo zóny 2 a vytvorí sa nová zóna 4, kde budú tieto ulice zaradené. Mesto chce pri pošte na Železničnej stanici zároveň vybudovať parkovaciu rampu s tým, že prvých desať minút budú mať užívatelia zadarmo. „K uvedenému pristupujeme z dôvodu odľahčenia parkovania v zóne 2 z ulíc Nábrežie Jána Pavla II., Bernolákova, Popradské nábrežie, 1. mája, Tatranská a Dominika Tatarku, ktoré sú najbližšie k centru mesta,“ zdôvodnil riaditeľ Správy mestských komunikácií Poprad Peter Fabian.     

Druhá zmena parkovacieho systému sa týka spoplatnenia parkovného počas sobôt od 8. do 13. hodiny. K tomuto spoplatneniu mesto pristúpilo pre to, že sú tieto parkovacie plochy na 50 percent obsadené zamestnancami prevádzok na námestí a návštevníci často nemajú kde parkovať. „Máloktoré mestá majú sobotu bezplatnú, pretože dochádza k zneužívaniu takéhoto bezplatného parkovania,“ upozornil Fabian. Zároveň dôjde k zvýšeniu cien parkovného v zónach 1 a 2 a stanovení cien v novej zóne 4. Samospráva tak chce motivovať ľudí, aby viac využívali mestskú hromadnú dopravu (MHD), ktorá bude od septembra prevádzkovaná podľa novej koncepcie. Cieľom mesta tiež je, aby bolo parkovanie v centre len krátkodobé. Cena hodinového parkovania v novej zóne 4 bude 0,60 eura, v zóne 2 navrhujú jedno euro a v zóne 1 to bude 1,5 eura. Zóna 3 ostáva nezmenená a platiť tam budú užívatelia 0,60 eura za hodinu.     

Samospráva tiež chce zavedenými opatreniami zlepšiť ekológiu v centre a dôvodom zvýšenia cien je taktiež fakt, že platené parkoviská na uliciach v zónach 1 a 2 sú neustále preplnené. „V súčasnosti sa počet motorových vozidiel v Poprade, ako aj v iných mestách neúmerne zvyšuje a každé mesto bude skôr či neskôr nútené pristúpiť k zmene dopravnej politiky. Taktiež si dovoľujeme doplniť, že k zvýšeniu cien za parkovné pristúpili aj okolité mestá,“ uvádza sa ďalej v dôvodovej správe.     

Od marca sa tiež spresnia podmienky vydania parkovacej karty „Rezident“, zvýšia sa ceny parkovacích kariet „Abonent“ v zónach 1, 2 a 3 a doplnenia sa ceny za parkovaciu kartu „Abonent“ v zóne 4. Zámerom mesta je, aby bola rezidentská parkovacia karta vydaná len osobe s trvalým alebo prechodným bydliskom na ulici, ktorá patrí k danej zóne. Na jeden byt tak bude vydaná len jedna parkovacia karta.     

Poslancovi Petrovi Dujavovi pri avizovaných zmenách chýba budovanie záchytných parkovísk v meste, aby ľudia viac využívali napríklad hromadnú dopravu. Nesúhlasil, a spolu s ním aj niekoľko ďalších poslancov, ani so spoplatnením parkovania v sobotu. „Nikto z nás nemá záujem dvíhať ceny tam, kde to nie je nutné. Musíme však zohľadniť niektoré faktory. V týchto cenách parkovania je aj údržba, ktorú poskytuje mesto bezplatne na plochách pri ihriskách, školách, futbalovom či zimnom štadióne a podobne. Tých viac ako 600 parkovacích miest v spoplatnenej zóne sú len kvapkou zo všetkých mestských parkovacích miest a príjem z nich musí vykryť prevádzku všetkých parkovacích plôch,“ skonštatoval poslanec Milan Baran.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2016
Mestu Bratislava prišlo 96 pripomienok k parkovacej politike
Hlavné mesto dostalo 96 pripomienok občanov k navrhovanej jednotnej parkovacej politike. Zaoberala sa nimi mestská dopravná komisia a na základe nich upravila pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) k parkovaniu.
viac
09.12.2016
Bratislava má konečne schválenú jednotnú parkovaciu politiku
Mestskí poslanci po dlhej diskusii schválili 8. 12. 2016 všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upravuje pravidlá parkovania v hlavnom meste a zavádza pri parkovaní na území Bratislavy jednotné pravidlá. Podľa starostu Petržalky a mestského poslanca V. Bajana sa však zaradí medzi nefunkčné nariadenia.
viac
08.04.2020
Nové Mesto odkladá spustenie pilotnej parkovacej rezidentskej zóny
Bratislavské Nové Mesto odkladá pre situáciu okolo nového koronavírusu spustenie pilotného rezidentského parkovania v okolí Tehelného pola.
viac
16.11.2020
Nové Mesto finišuje s prípravami na spustenie rezidentskej zóny
Bratislavské Nové Mesto finišuje s prípravami na spustenie pilotnej zóny rezidentského parkovania v lokalite Tehelné pole.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %