Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.01.2022 09:55

Politika otvoreného prístupu na UMB


Ilustračná snímka (UMB)


Univerzita Mateja Bela prijala oficiálnu politiku otvoreného prístupu v duchu Budapeštianskej a Berlínskej deklarácie


Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici ako prvá univerzita na Slovensku prijala oficiálnu politiku otvoreného prístupu, v ktorej deklaruje záujem napĺňať princípy Budapeštianskej a Berlínskej deklarácie, ktoré položili základ hnutia otvoreného prístupu a poskytovať bezbariérový prístup k výsledkom vedeckovýskumnej činnosti svojich zamestnancov.

Prijatím politiky univerzita nadviazala na aktuálne trendy smerovania vedy a výskumu vo svete a zaradila sa k prestížnym zahraničným univerzitám, kde otvorený prístup a otvorená veda predstavujú štandardný spôsob vedeckej komunikácie. Zároveň tým preukázala odhodlanie k realizácii cieľov definovaných v Národnej stratégii otvorenej vedy na roky 2021 – 2028, z ktorých mnohé proklamuje aj v Dlhodobom zámere univerzity na roky 2021 – 2026.

„Veríme, že zavedenie princípov tejto politiky bude mať pozitívny dopad na posilnenie dôvery spoločnosti vo vedu, zvýšenie viditeľnosti a citovanosti výsledkov vedeckovýskumnej činnosti univerzity a ich efektívne využitie v spoločenskej a hospodárskej praxi,“ uviedla riaditeľka Univerzitnej knižnice Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Mgr. Michaela Mikušková.

Autor: (ts-UMB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Otvorením Barborskej cesty, Hodinovej veže a fontány sa začne sezóna
Otvorenie letnej turistickej sezóny v Banskej Bystrici bude v sobotu (30. 4.) nabité viacerými podujatiami a atrakciami.
viac
05.01.2017
Štafetu Európskeho mesta športu si od Košíc prevezme Banská Bystrica
Trojkráľovým behom 6. januára o 15.00 h sa Košice symbolicky rozlúčia s titulom Európske mesto športu 2016. V ten istý deň prevezme titul Banská Bystrica - Európske mesto športu 2017.
viac
15.12.2017
Rok zelene a materských škôl v Banskej Bystrici
Banskobystrickí poslanci na svojom 21. zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili vyrovnaný rozpočet na rok 2018. Počíta s investíciami do obnovy materských a základných škôl, miestnych komunikácií, športovej infraštruktúry i do budovania parkovísk.
viac
18.04.2018
Metodické centrum UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí oslávilo štvrťstoročnicu
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici pri príležitosti osláv 25. výročia Metodického centra UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí (MC UMB) pripravila slávnostné zhromaždenie s názvom Korene a krídla. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch Auly Rotunda na EF UMB dňa 12. apríla 2018.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %