Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
06.09.2023 02:05

Podujatie Zabudnutí susedia predstaví pamiatky i dejiny židovskej obce


Budova MsÚ vo Vrábľoch


Mesto Vráble sa zapojí do osláv Dní európskeho kultúrneho dedičstva podujatím Zabudnutí susedia. V rámci neho predstaví a sprístupní viaceré pamiatky a pripomenie dejiny židovskej obce vo Vrábľoch.


Jedným z miest, ktoré účastníci môžu navštíviť, je Schickov kaštieľ. "Počas komentovaných prehliadok sa dozvedia, že bol vybudovaný na začiatku 20. storočia židovskou rodinou Schickovcov, ktorá do Vrábeľ prišla z Česka. Stojí na mieste predchádzajúceho kaštieľa, ktorý patril viacerým zemianskym rodinám," uviedli organizátori.         

Ako pripomenuli, sprístupnený bude aj židovský cintorín, na ktorom je pochovaný aj posledný vrábeľský rabín Lev Schwarstein. "Vo Vrábľoch žila v prvej polovici 20. storočia početná židovská komunita. Stála tu synagóga i škola. Prvá židovská rodina začala v meste podnikať od roku 1837. V polovici 19. storočia rodina Polakovcov postavila octáreň, ktorá kvaseným octom zásobovala celé západné Slovensko. Dnes už vo Vrábľoch zo židovskej komunity nežije nikto," doplnili organizátori.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2016
Aká bude úhrada poplatkov SOZA?
Začiatkom novembra sa v Senici uskutočnilo pracovné rokovanie zástupcov vybraných samospráv, Združenia miest a obcí Slovenska a Slovenského ochranného zväzu autorského.
viac
02.05.2018
Michal Kaliňák: Aj malé podujatie môže mať pre obec veľký význam
Obce a mestá na Slovensku organizujú pri rôznych príležitostiach v priebehu roka tisícky podujatí. Dá sa tvrdiť, že u nás nie sú také samosprávy, ktoré by nepripravili ročne aspoň jednu akciu. Sú rôzneho charakteru od medzinárodných a spoločenských akcií, cez kultúrne až po športové podujatia.
viac
09.06.2020
Ochrana komunálneho majetku v centre pozornosti
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s podujatiami v regiónoch. Aktuálne pre primátorov, starostov, aj odborných zamestnancov samospráv organizujeme workshopy zamerané na tému majetkových prevodov v rámci režimu - prípady hodné osobitného zreteľa.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %