Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
14.07.2023 04:15

Podujatie Mládež v horách organizuje ŠOP v troch lokalitách Slovenska


Snímka zdroj: (ŠOP SR).


Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR organizuje počas júla sériu aktivít v rámci medzinárodného podujatia Mládež v horách, ktoré sa každoročne koná v deviatich krajinách Álp a Karpát.


Na Slovensku sa akcie uskutočnia na hornej Orave, Poľane a v Slanských vrchoch. Informoval o tom odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

"Cieľom podujatia je budovanie vzťahu mladých ľudí k prírode, pričom tento ročník upriamuje pozornosť na význam lesa v horskom prostredí. Dôležitý symbolický charakter podujatia spočíva v tom, že stovky mladých ľudí môžu zažiť a zdieľať svoje spojenie s prírodou a okolitými horami v rovnaký čas na rôznych miestach v celej Európe," priblížili ochranári.

Aktivity v rámci medzinárodného podujatia sa počas aktuálneho ročníka na Slovensku konajú v troch lokalitách. Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Horná Orava ŠOP SR pripravila pre deti a mládež v lokalite Flajšová pri Oravskej Lesnej program zameraný na spoznávanie dravých vtákov spojený s tvorivými dielňami či pozorovaním hniezd. Správa CHKO Poľana ŠOP SR zas organizuje putovanie do stredu Slovenska.

"Účastníci sa pri hľadaní geografického stredu Slovenska, ktorým je vrch Hrb, naučia orientovať v teréne, určovať horninové podložie a pôdu, spoznávať a určovať druhy stromov, bylín a húb v lese," priblížila ŠOP SR. Treťou lokalitou podujatia sú Slanské vrchy, kde Regionálne centrum ochrany prírody Prešov ŠOP SR pripravilo aktivitu s názvom Dolina obrov.

Medzinárodné podujatie Mládež v horách je realizované Alpskou sieťou chránených území. Finančne ho podporilo Ministerstvo životného prostredia Nemecka a Monacké kniežactvo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2020
V Bratislave si pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí
Desiatky zahraničných Slovákov si spolu s predstaviteľmi štátnych orgánov a inštitúcií cez víkend v Bratislave pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý bol stanovený na 5. júla.
viac
09.02.2021
ÚĽUV spustilo 8. ročník súťaže V krajine remesiel
Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) spustilo 8. ročník celoslovenskej súťaže remeselnej tvorivosti detí a mládeže. Súťaž pod názvom V krajine remesiel má v nich vzbudiť záujem o tradičné ľudové remeslá, podporiť výtvarnú kreativitu.
viac
15.02.2023
Na výstave psov v Nitre bude takmer 9000 psov, súťaží sa o celkového víťaza
Na výstave psov v Nitre sa predstaví takmer 9000 psov. Podujatie nesúce názov Nitradog Carnival Cup sa koná sa od piatka do nedele (17. - 19. 2.) v Agrokomplexe v Nitre.
viac
30.08.2023
Hradné hry prinesú i ukážky tancov a odevov z čias renesancie a baroka
Hradný areál vo Fiľakove ožije prvú septembrovú sobotu tradičnou akciou s názvom Fiľakovské hradné hry. V poradí 23. ročník podujatia tento rok prinesie i ukážky tancov a odevov z obdobia renesancie a baroka. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF), ktoré podujatie organizuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %