Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
30.08.2023 01:30

Hradné hry prinesú i ukážky tancov a odevov z čias renesancie a baroka


Snímka zdroj: (novohradske.sk).


Hradný areál vo Fiľakove ožije prvú septembrovú sobotu tradičnou akciou s názvom Fiľakovské hradné hry. V poradí 23. ročník podujatia tento rok prinesie i ukážky tancov a odevov z obdobia renesancie a baroka. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF), ktoré podujatie organizuje.


Fiľakovské hradné hry návštevníkom opäť prinesú historickú atmosféru a ukážky každodenného života, kultúry a tradícií z období, v ktorých Fiľakovský hrad zastával významnú vojenskú a strategickú funkciu. V hradnom areáli bude v sobotu 2. septembra počas celého dňa pripravených i množstvo sprievodných aktivít.

"Účinkujúce historické skupiny priblížia život vo vojenských táboroch, bojové techniky a zbrane používané v období medzi 13. a 17. storočím, ale takisto aj bežný život našich predkov, ba dokonca aj dobový bosorácky proces. Chov zvierat a ich využitie v minulosti priblížia ukážky historických plemien pastierskych a loveckých psov," priblížili organizátori s tým, že pripravené je i sokoliarske vystúpenie.

Súčasťou podujatia bude aj chodúľové divadelné predstavenie pre deti, historickí zabávači či rytierska dráha s historickým táborom, v ktorom návštevníci nájdu niekoľko stanovíšť. "V rámci tvorivých dielní si môžu vyskúšať zakladanie ohňa kresadlom, odlievanie olovených guliek do strelných zbraní a sekanie šabľou," dodalo HMF.

V deň konania podujatia bude môcť verejnosť navštíviť aj všetky stále expozície a výstavy hradu. Program Fiľakovských hradných hier ukončí koncert barokovej hudby v atmosfére večerného hradu. Podujatie finančne podporili Fond na podporu kultúry národnostných menšín a Banskobystrický samosprávny kraj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
31.08.2022
Hradné hry priblížia dejiny mesta a okolia od neskorého stredoveku
Tohtoročné Fiľakovské hradné hry návštevníkom priblížia dejiny Fiľakova a jeho okolia v období od neskorého stredoveku až po druhú svetovú vojnu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
06.06.2023
Hradné hry tento rok prinesú i remeselný trh a stredovekú gastronómiu
Tohtoročné Muránske hradné hry na hrade Muráň v okrese Revúca prinesú bohatší program než po minulé roky. Návštevníci sa môžu tešiť i na remeselný trh či stredovekú gastronómiu. Uviedla to Jana Šmídtová zo Správy Národného parku (NP) Muránska planina, ktorá je spoluorganizátorom podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %