Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
03.08.2023 09:30

Peľová sezóna tráv sa končí, pribúdať budú alergény neskorého leta a jesene


Ilustračná snímka: (tasr).


Na území Slovenska sa končí peľová sezóna tráv a v ovzduší bude pomaly pribúdať peľ paliny a ambrózie, silných alergénov neskorého leta a jesene. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.


V 30. kalendárnom týždni na území Slovenska naďalej v ovzduší dominoval peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy a tráv z čeľade lipnicovitých. Peľ invazívnej ambrózie sa vyskytoval len sporadicky vo veľmi nízkych koncentráciách, peľ paliny dosahoval na väčšine územia nízke denné koncentrácie.

"Peľ tráv v ovzduší dosahoval vyššie denné hladiny už len na severe Slovenska. Na ostatnom území alergiologicky významné denné koncentrácie dosiahol len ojedinele. V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ skorocelu, štiavu, astrovitých a mrlíka. Spóry húb boli najpočetnejšie zastúpené rodmi Alternária a Cladospórium," dodala Lafférsová.

Peľová sezóna tráv sa na Slovensku končí, alergiologicky významné denné koncentrácie sa môžu vyskytnúť už len na severe krajiny. V ovzduší bude pomaly pribúdať peľ paliny a ambrózie, ktoré patria medzi silné alergény neskorého leta a jesene. Podľa hygienikov peľ paliny v budúcom týždni dosiahne miestami alergiologicky významné denné hladiny, peľ ambrózie v alergiologicky významných hladinách očakávajú o približne dva týždne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2020
Príroda sa ponáhľa, už je tu aj peľ lipnicovitých tráv
Druhové spektrum peľu v ovzduší sa v minulom týždni rozšírilo o peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a v teplejších oblastiach Slovenska aj o peľ pŕhľavovitých rastlín. Peľová sezóna brezy prešla svojim vrcholom, ale naďalej dosahovala veľmi vysoké denné koncentrácie na väčšine územia.
viac
30.06.2022
Peľová sezóna tráv prešla svojím prvým vrcholom, pokračovať bude naďalej
Peľová sezóna najsilnejšieho alergénu tohto obdobia, tráv z čeľade lipnicovitých, prešla svojím prvým vrcholom. Pokračovať však bude aj v nasledujúcom období. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
15.07.2022
Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých prešla svojím druhým vrcholom
Peľ tráv už na väčšine územia nabral klesajúcu tendenciu a len v chladnejších oblastiach Slovenska dosiahne alergiologicky významné koncentrácie. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
06.07.2023
Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy vrcholí
V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Rovnako to bude aj v najbližších dňoch, keď možno očakávať vyššie koncentrácie ich peľu na väčšine územia Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %