Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.03.2018 10:43

Otrávených dravcov na juhozápade Slovenska pribúda


Orliak morský, vzácny a ohrozený druh - ilustračná snímka


Pri obci Neded v okrese Šaľa sa našli ďalšie štyri uhynuté dravce. Ide o orliaky morské, vzácny a ohrozený druh, ktorého spoločenská hodnota je vyčíslená na 5990 eur. Na Slovensku bolo vlani zaznamenané hniezdenie 21 párov.


"Jedného zo štyroch uhynutých orliakov morských sme spoznali podľa krúžku. V roku 2016 ho krúžkoval predseda Ochrany dravcov na Slovensku Jozef Chavko v hniezde v priamej blízkosti nálezu otrávených orliakov. Ďalšie dva mŕtve orliaky tvorili s najväčšou pravdepodobnosťou pár z neďalekého hniezda. Hniezdenie preto bude neúspešné," povedal Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.       

Vo štvrtok 22. marca a o deň neskôr bol na poli medzi obcami Veľký Cetín a Branč v okrese Nitra nájdený uhynutý orol kráľovský, ale aj myšiaky horské a líšky. Dravce boli pravdepodobne otrávené. Vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície v Nitre začal trestné stíhanie vo veci zločinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov, zločinu nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov a prečinu pytliactva. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až šesť rokov.       

Posledné štyri prípady otráv od decembra minulého roka boli zaznamenané pri obciach Diakovce v okrese Šaľa, Lakšárska Nová Ves v okrese Senica, Branč – Malý Cetín v okrese Nitra a v obci Neded v okrese Šaľa. "Apelujeme na ľudí, a zvlášť v týchto katastroch, aby si dávali pozor a venčili psov iba na vôdzke. V lokalitách pri obciach Branč a Neded ešte pokračujú kontroly. Ohlásené prípady preverujeme v spolupráci so štátnymi orgánmi, zároveň vykonávame aj preventívne terénne kontroly," povedal Veselovský.       

Ochranári žiadajú verejnosť, aby v prípade nálezu uhynutých dravcov kontaktovala políciu, Štátnu ochranu prírody alebo Ochranu dravcov na Slovensku. Zároveň privítajú aj informácie, ktoré by mohli viesť k odhaleniu páchateľa. "Aj vďaka projektu Life Pannon Eagle a prehĺbeniu spolupráce s políciou sa zintenzívnilo odhaľovanie týchto prípadov," tvrdí Veselovský.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Ochranári pritvrdili v boji proti vtáčej kriminalite
Vzácne orly kráľovské, sokoly rárohy či haje červené hynú na Slovensku zbytočne, rýchlo a bolestivo.
viac
20.05.2020
Archeologický výskum potvrdil existenciu rotundy
Archeologický výskum v Kostoľanoch nad Hornádom v okrese Košice-okolie potvrdil existenciu rotundy. Pri Kostole sv. Štefana prvomučeníka našli aj stredoveké mince či prsteň približne z 12. storočia. Ako povedal hlavný archeológ spoločnosti Triglav Peter Šimčík, ide o významný nález.
viac
23.09.2022
V obci Pusté Úľany pri Galante našli úlomok meteoritu
Vedci objavili úlomok meteoritu v obci Pusté Úľany pri Galante. Informoval o tom Juraj Tóth z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.
viac
24.07.2023
V lete sa potraviny kazia rýchlejšie, ako možno predchádzať plytvaniu jedlom?
Leto je ideálnym časom na obľúbené pikniky či grilovačky. Teplé počasie so sebou však prináša aj zvýšené riziko kontaminácie potravín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %