Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.07.2019 04:05

Oravský expres odštartoval svoju prvú sezónu


Ilustračná snímka


Nový turistický vlak bude premávať počas prázdnin a každú sobotu odvezie turistov zo Žiliny do Oravského Podzámku a späť. Na prvú jazdu ho vypravili zo žilinskej železničnej stanice v sobotu 6. júla.


Vlak zo Žiliny odchádza vždy v sobotu o 8. hodine ráno a do Oravského Podzámku dorazí po necelých dvoch hodinách, o 9.54 h. Odtiaľ sa vracia o 16.30 h.

„Krajská organizácia cestovného ruchu Žilinský turistický kraj prichádza s ďalšou novinkou na podporu cestovného ruchu v regióne. Výhodou Oravského expresu je, že na rozdiel od bežných vlakových spojení, ktoré smerujú na Oravu, premáva bez prestupov a počas pilotnej sezóny bude pre cestujúcich zadarmo,“ povedala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj Iveta Chabadová.

KOCR na projekte spolupracuje so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK). Podobné turistické vlaky premávajú aj v ďalších krajoch na Slovensku. „Som rád, že sa myšlienka expresov úspešne rozširuje do jednotlivých regiónov Slovenska. Každý expres má zaujímavú cieľovú stanicu, pre ktorú sa doň oplatí nastúpiť, v prípade Oravského expresu je to jedna z najvýznamnejších pamiatok hradného staviteľstva na Slovensku – Oravský hrad,“ hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

V „motoráčiku“ bude 78 miest na sedenie a päť na prepravu bicyklov. Špeciálny turistický vlak zastavuje okrem Žiliny a Oravského Podzámku na ďalších 11 železničných zastávkach. V okolí každej sa nachádzajú zaujímavé turistické ciele, okrem Oravského hradu napríklad aj hrad v Strečne, drevený artikulárny kostolík v Istebnom, jazdy na pltiach po Orave alebo Váhu, vodopád v Šútove a veľa ďalších lokalít vhodných na turistiku a cykloturistiku.

„Aj vďaka Oravskému expresu budú  atraktívne destinácie v Žilinskom kraji dostupnejšie domácim a zahraničným turistom. Verím, že novinka si získa priaznivcov medzi rodinami s deťmi, pešími turistami i cyklistami a stane sa obľúbeným dopravným spojením pri potulkách naším krajom,” povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Vlak zo Žiliny odchádza vždy v sobotu o 8. hodine ráno a do Oravského Podzámku dorazí po necelých dvoch hodinách, o 9.54 h. Odtiaľ sa vracia o 16.30 h. Oravský expres premáva do 31. augusta.​

Projekt finančne podporili KOCR Žilinský turistický kraj a ministerstvo dopravy a výstavby SR. Žilinský samosprávny kraj je zakladajúcim členom KOCR a každoročne prispieva na činnosť organizácie.

 

Autor: (žsk-rem)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2017
Žilinská župa pokorila kultúrny milión
Hrady, múzeá, prírodné expozície, galérie či knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja prilákali v minulom roku rekordných 1,7 mil. návštevníkov. Informoval o tom žilinský župan Juraj Blanár.
viac
28.05.2019
Už tento piatok štartuje Horehronský expres
Banskobystrický samosprávny kraj počas leta pripravil pre milovníkov historických vlakov pravidelné jazdy vlakovej súpravy z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia - Horehronského expresu.
viac
06.08.2019
Jazdy historických vlakov pripomenú 120. výročie trate Žilina-Rajec
Pri príležitosti 120. výročia otvorenia železničnej trate Žilina – Rajec pripravilo Považské múzeum (PM) v Žiline v sobotu 17. augusta a v nedeľu 18. augusta jazdy historických vlakov.
viac
28.03.2022
Na Oravskom hrade sprístupnili doposiaľ ukryté podzemné chodby
Návštevníci Oravského hradu v Oravskom Podzámku budú môcť nahliadnuť do doposiaľ neprístupných priestorov. Ide o časť podzemných chodieb, tzv. kazematov. Informovala o tom Mária Jagnešáková, riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava, ktoré je správcom hradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %