Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
22.11.2022 02:25

Ochranári vyčistili časť vzácneho vrchoviska pod Hrebienkom


Vyčistené územie. Snímka zdroj: (TANAP).


Pred šiestimi rokmi sa podarilo tatranským botanikom nájsť pod Hrebienkom zriedkavo sa vyskytujúcu blatnicu močiarnu.


Starostlivosť o toto cenné vrchovisko, ako aj mnohé ďalšie lokality, ktoré sú domovom vzácnych biotopov a druhov vegetácie, je súčasťou každoročného cyklu činností ochranárov zo Správy Tatranského národného parku (TANAP-u). Nedávno časť vzácneho územia vyčistili od starých zvyškov popadaných stromov a prirodzeného zmladenia. Informovala o tom Správa TANAP-u na svojej stránke.

"Na budúci rok chceme výruby rozšíriť na celé vrchovisko, ktoré sa nachádza pod turistickou megakrižovatkou na červenej značke a je štvrtou lokalitou výskytu tejto rastliny v našej územnej pôsobnosti. Na Slovensku patrí medzi vzácne a zriedkavé organizmy s výskytom iba na pár miestach," upozornili ochranári. Práve preto venujú vrchovisku s jazierkom, ktoré zarastalo náletovými drevinami svoju pozornosť.

Práce na rašeliniskách a vrchoviskách v podhorí Tatier od Štrbského Plesa po Hrebienok majú už botanici za sebou. Ďalej ich čakajú biotopy po Tatranské Matliare. Manažmenty vykonávajú mimo vegetačnej sezóny a pri čiastočne zamrznutom pôdnom kryte. Vtedy sú totiž pôda i rastlinstvo menej náchylné na poškodenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2017
Vo Vysokých Tatrách v Pieninách sa uskutoční podujatie Čisté hory
V poslednú septembrovú sobotu (30. 9.) čaká Vysoké Tatry veľké upratovanie. V rámci 39. ročníka akcie Čisté hory vyčistia dobrovoľníci tatranské doliny a územie Pieninského národného parku (PIENAP) od odpadkov, ktoré v nich ostali po letnej turistickej sezóne.
viac
23.04.2020
ŽSK chce do upratovania okolia ciest zapojiť aj dobrovoľníkov
Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) začala s jarným upratovaním ciest II. a III. triedy a na objednávku aj ciest I. triedy. V súvislosti s čistením prichádza s environmentálnou výzvou, do ktorej chce zapojiť dobrovoľníkov z radov študentov, zamestnancov i širšej verejnosti.
viac
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
22.12.2020
Správa TANAP-u rešpektuje posun zonácie na budúci rok
Správa Tatranského národného parku (TANAP) rešpektuje rozhodnutie vlády o posunutí zonácie na budúci rok. Mesto Vysoké Tatry to považuje za "ďalší odklad pravidiel".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %