Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
20.11.2023 12:05

Ochotnícke divadlo v Sebechleboch oslavuje 100. výročie


Snímka zdroj: divadlosebechleby


Ochotnícke divadlo v obci Sebechleby v Krupinskom okrese oslavuje sto rokov od svojho vzniku. Pri tejto príležitosti uvedie miestny súbor Geľo hru od Ferka Urbánka s názvom Kríž pod lipami. Pre TASR to uviedla jeho vedúca Erika Lukáčová.


Ako dodala, divadelné stretnutie naplánovali na 30. decembra tohto roka v kultúrnom dome v Sebechleboch. Súčasťou bude aj detské divadelné predstavenie s názvom Betlehemské svetlo. Scenár upravila a so žiakmi Základnej školy s materskou školou Antona Matulu hru nacvičila Helena Kozinská. Prezentáciou si tiež hostia zaspomínajú, ako to bolo v ochotníckom divadle kedysi. "V spolupráci s obecným úradom bude zápis do pamätnej knihy, odovzdanie Ceny obce Sebechleby a pamätných listov aktívnym členov ochotníckeho divadla," poznamenala.         

Podotkla, že divadelný súbor pod názvom Geľovan bol aktívny do roku 2005. "Potom bola malá prestávka a pod novým názvom Geľo v roku 2012 niekoľko ochotníkov začalo nacvičovať divadelnú hru s názvom Pozvanie na husacinu alebo Tri hrste fazule," objasnila s tým, že v súčasnosti majú 18 členov. Najmladší má 10 a najstarší 76 rokov. "Nacvičili sme spolu 11 divadelných hier, najväčší úspech mal Kubo a tento rok hra s názvom Inzerát," priblížila. V Sebechleboch mávajú herci generálku i premiéru. Vystupovať potom chodia do okolitých obcí i do kúpeľného mesta Dudince. Tento rok v apríli sa súbor zúčastnil regionálnej súťažnej prehliadky. "Boli to Divadelné slávnosti Podpoľania a Hontu, kde sme s hrou Inzerát získali druhé miesto," informovala Lukáčová.         

Prvá písomná zmienka o ochotníckom divadle v Sebechleboch je v miestnej kronike z 26. decembra 1921. Pod vedením riaditeľa školy Antona Matulu nacvičili prvé slovenské detské divadlo s názvom Betlehemský hlásnik. Prvé predstavenia boli v panskom dome, školskej budove a neskôr v upravenej školskej stodole. "Viac ich odohrali aj na Starej Hore vo voľnej prírode. Tam sa sústreďoval miestny kultúrny život cez tradičné sviatky," potvrdila vedúca s tým, že Kríž pod lipami odohrali dospelí v roku 1923.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2018
Pred sto rokmi bola podpísaná Pittsburská dohoda
K základným kameňom vzniku niekdajšieho Československa, spoločného štátneho útvaru Čechov a Slovákov, patrí Pittsburská dohoda. Od jej podpisu uplynie 31. mája presne sto rokov.
viac
26.09.2018
Trnavská župa podporí obnovu Pamätníka padlých obetí v Skalici
Kraj sa bude podieľať aj kultúrno-spoločenskom podujatí na Záhorí, ktoré sa uskutoční 6. novembra 2018 pri príležitosti stého výročia príchodu slovenskej vlády do Skalice.
viac
16.10.2018
SNK pripomenie 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie
Slovenská národná knižnica (SNK) si pripomenie 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie 31. októbra v Literárnom múzeu SNK v Martine na podujatí Pocta Martinskej deklarácii. TASR o tom informovala hovorkyňa SNK Katarína Mažáriová.
viac
07.01.2019
Na Zemplíne si pripomenuli 100. výročie spísania tzv. Zalužického memoranda
Na Zemplíne si v pondelok pripomenuli 100. výročie spísania tzv. Zalužického memoranda, ktorým podvihorlatské obce oficiálne žiadali o pripojenie k vzniknutému Československu. Na počesť tohto pamätného dňa tam ohlásili založenie nového občianskeho združenia Zemplínska župa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %