Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.01.2019 04:55

Na Zemplíne si pripomenuli 100. výročie spísania tzv. Zalužického memoranda


Obec Zalužice v okrese Michalovce.(Zdroj: zaluzice.sk)


Na Zemplíne si v pondelok pripomenuli 100. výročie spísania tzv. Zalužického memoranda, ktorým podvihorlatské obce oficiálne žiadali o pripojenie k vzniknutému Československu. Na počesť tohto pamätného dňa tam ohlásili založenie nového občianskeho združenia Zemplínska župa.


Poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Sopko pochádzajúci z tejto obce na pamätnom mieste pripomenul, že presne pred 100 rokmi vo vtedajšej gréckokatolíckej ľudovej škole v Malých Zalužiciach 16 richtárov a vyše 600 roľníkov žiadalo pripojenie k vznikajúcemu československému štátu. "Vyslalo svojich zástupcov priamo za ministrom s plnou mocou pre správu Slovenska Vavrom Šrobárom do Košíc. Týmto krokom bola prejavená politická vôľa našich predkov, že patríme ako Slováci do jedného štátu s bratmi Čechmi, ktorým bol dokument adresovaný," povedal.       

Poslanec Košického samosprávneho kraja Milan Kaplan zdôraznil, že dnes platí viac ako inokedy, že nestačí si slávne udalosti len pripomínať, ale zmysel ich odkazu aj udržiavať. "A ten znie, že len prihlásením sa k svojmu pôvodu a aktívnym občianskym prístupom môžeme ovplyvňovať svoju budúcnosť. Aktívni ľudia, akými boli učiteľ Eugen Ballay a roľník Juraj Lukáč, bez ktorých by toto memorandum nikdy nevzniklo, sú našimi vzormi, pravými lokálpatriotmi, ktorí aj dýchali pre svoju rodnú obec či svoj rodný kraj a dokázali spájať ľudí," vysvetlil.      

 Na počesť tohto pamätného dňa ohlásili aj vznik nového občianskeho združenia. "V úcte k odkazu našich predkov chceme vytvoriť spoločenstvo Zemplínskej župy ako spojenie hrdých Zemplínčanov, ktorí chcú zastaviť odchod mladých, vytvoriť príležitosti pre ochotných, pomáhať tým, ktorí sú v núdzi, a zabezpečiť dôstojnú starobu našim mamám a otcom, a aby sme nepatrili do zoznamu najmenej rozvinutých, ale spojenými silami zlepšovali sami seba i náš rodný Zemplín," deklaroval zemplínsky aktivista Marek Boka.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2018
Trnavská župa podporí obnovu Pamätníka padlých obetí v Skalici
Kraj sa bude podieľať aj kultúrno-spoločenskom podujatí na Záhorí, ktoré sa uskutoční 6. novembra 2018 pri príležitosti stého výročia príchodu slovenskej vlády do Skalice.
viac
03.10.2018
Česko-slovenské storočie slávia v Bojniciach koncertami, besedou a výstavou
K 100. výročiu vzniku prvého moderného spoločného štátu Čechov a Slovákov pripravilo Občianske združenie Naše Bojnice v spolupráci s kultúrnym centrom (KC) Bojnice v Dome kultúry v Bojniciach niekoľko zaujímavých podujatí.
viac
16.08.2019
Petržalka je už 100 rokov súčasťou Bratislavy
Petržalka sa 14. 8. 1919 vymanila z nadvlády Maďarska a stala sa súčasťou vtedajšej Československej republiky. Včera ubehlo presne 100 rokov od tejto významnej udalosti, ktorú sme si slávnostne pripomenuli na Magio pláži bohatým programom.
viac
20.11.2023
Ochotnícke divadlo v Sebechleboch oslavuje 100. výročie
Ochotnícke divadlo v obci Sebechleby v Krupinskom okrese oslavuje sto rokov od svojho vzniku. Pri tejto príležitosti uvedie miestny súbor Geľo hru od Ferka Urbánka s názvom Kríž pod lipami. Pre TASR to uviedla jeho vedúca Erika Lukáčová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %