Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.07.2023 12:35

Obnova zrúcaniny goticko-renesančného hradu pokračuje


Na snímke dolný priestor zrúcaniny hradu Modrý Kameň, kde sa ľudia chodia pokochať výhľadom do okolitých nížin.


Obnova zrúcaniny goticko-renesančného hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese pokračuje. Objekt dlhodobo chátral, postupne však múry zachraňujú a o pár rokov ho plánujú sprístupniť verejnosti.


Povedala to riaditeľka Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM) Helena Ferencová.

Ako ďalej uviedla, záchranné práce sa začali v roku 2013. "Je to časť, na ktorú čakáme, keď do nej budeme môcť pustiť návštevníkom. Bude to rozšírenie ponuky súčasného areálu múzea," objasnila s tým, že k tejto zrúcanine v 18. storočí pristavili súčasný barokový kaštieľ. Hrad už totiž vtedy prestal slúžiť svojmu účelu. "Postupne veľmi chátral, múry sa začali rozpadávať a ohrozovali nielen nádvorie kaštieľa, ale aj obývané podhradie mesta Modrý Kameň," vysvetlila riaditeľka. Dodala, že 30 rokov bol v tomto objekte sklad liekov a zdravotníckeho materiálu a nebol prístupný ľuďom.

Podľa Ferencovej v rámci prác odvodnili terasy zrúcaniny a v horizonte dvoch až troch rokov predpokladá, že bude k dispozícii pre návštevníkov. "V súčasnosti máme prístupný dolný priestor zrúcaniny, kde sa ľudia chodia pokochať výhľadom do okolitých nížin," poznamenala. Obnovu hradu hradia z európskych fondov a rozpočtov Ministerstva kultúry SR i Ministerstva vnútra SR.

Na jar tohto roka ukončili obnovu severného krídla barokového kaštieľa hradu Modrý Kameň. Rekonštrukcia tak sprístupnila návštevníkom aj doposiaľ málo využívané priestory kaštieľa. Projekt nadväzoval na obnovu východného krídla barokového kaštieľa v roku 2017. K dispozícii je po novom aj priestor na aktivity múzea, ako sú výtvarná, bábkarská, remeselná a aj hračkárska dielňa. Nové priestory majú aj pokladnica a predajňa i priestory pre expozíciu vinohradníckej tradície regiónu. V tejto sezóne pribudla na hrade i cukráreň. Slúži aj ako miesto na aktivity a malé výstavy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2019
SNM: Projekt komplexnej obnovy hradu Krásna Hôrka napreduje
Komplexný projekt obnovy hradu Krásna Hôrka za posledný rok a pol výrazne pokročil. Informoval o tom Tomáš Hollý zo Slovenského národného múzea (SNM). Pri realizácii projektu spolupracovali SNM a ministerstvo školstva so Stavebnou fakultou Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.
viac
13.12.2019
Vianoce na hrade budú s Mikulášom aj živým betlehemom
Predvianočná atmosféra s kúskom tradície čaká v sobotu (14. 12.) od 15.00 h na návštevníkov hradu Modrý Kameň. Pracovníci tamojšieho Slovenského národného múzea - Múzea bábkarských kultúr a hračiek pripravili podujatie Vianoce na hrade.
viac
06.02.2023
Obnova severného krídla barokového kaštieľa na hrade pokračuje
Obnova severného krídla hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese pokračuje, v súčasnosti sa robia stavebné práce v interiéri. Potvrdila to Dáša Ďuríková z hradu Modrý Kameň, ktorý je sídlom Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM).
viac
31.08.2023
Na hrade Modrý Kameň bude cez víkend rozlúčka s prázdninami
Na hrade Modrý Kameň bude cez víkend rozlúčka s prázdninami. Verejnosti sprístupnia expozície hračiek a vyskúšajú si aj vodenie rôznych druhov bábok. TASR o tom informovala Dáša Ďuríková z Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %