Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
04.01.2024 09:55

Obnova budovy mestského úradu prinesie úspory v desiatkach tisíc eur


Mestský úrad v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách. Snímka TASR.


Mestský úrad v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách prešiel obnovou. Vďaka projektu, ktorý radnica financovala z európskych fondov, by malo dôjsť k ročnej úspore nákladov o viac ako 80 percent.


Po stredajšom odovzdaní hotového diela to uviedol vedúci oddelenia majetku, investícií, rozvoja a projektov mesta Vysoké Tatry Tibor Tarbaj. S realizáciou projektu "Zníženie energetickej náročnosti budovy mestského úradu Vysoké Tatry" začali v lete 2022. Celkové náklady dosiahli takmer 700.000 eur, pričom grant z Operačného programu Kvalita životného prostredia bol vo výške takmer 560.000 eur. Primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák uviedol, že samospráva chce byť v opatreniach na úsporu energií a v zelených, ekologických riešeniach príkladom. "Nachádzame sa na území národného parku a každá splodina, ktorú zbytočne nevypustíme do ovzdušia, sa počíta. Snažíme sa aj my nielen tváriť, ale aj robiť ekologicky a toto je jedna z ciest," skonštatoval.         

Budova v centre Starého Smokovca sa dočkala obnovy po 70 rokoch. "Počas 1,5-ročnej obnovy sa riešilo zateplenie obvodového plášťa minerálnou vlnou, zateplenie podstrešného priestoru, výmena bleskozvodov, všetkých okien a dverí za drevené s trojsklom a vykurovacích telies - klasických radiátorov za efektívnejšie panelové. Zrekonštruovala sa elektrina v celom objekte a vymenili sa svietidlá za úsporné LED. Rekonštrukcia kotolne zahŕňala zmenu vykurovania z plynových kotlov na tepelné čerpadlo na princípe vzduch-voda, ktoré je umiestnené v podkroví. Na strechu sa inštalovalo aj 126 fotovoltických panelov," zhrnul Tarbaj.         

Vďaka prijatým opatreniam sa okrem nákladov zníži aj produkcia emisií, budova získala energetickú triedu A0+ ako stavba s takmer nulovou spotrebou energie. Po rekonštrukcii sa podľa primátora zlepšil tepelný komfort objektu, čo pocítili aj zamestnanci úradu - budova je teplejšia a sumy na faktúrach budú v porovnaní s minulým rokom výrazne nižšie. Tarbaj odhaduje, že ročné náklady na prevádzku budovy poklesnú pri súčasných cenách energií o približne 60.000 eur ročne.         

"V ďalšej etape plánujeme obnoviť aj vnútorné priestory, aj v tomto prípade sa budeme snažiť získať prostriedky z európskych fondov, aby sme zlepšili aj vybavenie budovy. Pevne verím, že sa nám podarí zapojiť sa aj do ďalších výziev," uzavrel Štefaňák.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
16.09.2018
V Šamoríne rekonštruujú fasádu radnice z vlastných zdrojov
Samospráva mesta Šamorín sa po niekoľkých pokusoch o získanie dotácie z rôznych fondov rozhodla zrekonštruovať fasádu radnice na Hlavnej ulici z vlastných zdrojov.
viac
23.07.2019
Mesto postupne rekonštruuje historickú budovu mestského úradu
Budovu Mestského úradu vo Fiľakove čaká ďalšia rekonštrukcia. Bude súčasťou postupnej systematickej obnovy budovy, ktorá prebieha od roku 2016. O niekoľko týždňov sa vďaka dotácii obnovia ďalšie sociálne zariadenia.
viac
12.11.2020
Svidník chce do konca roka stihnúť rekonštrukciu viacerých úsekov ulíc
Z hľadiska plánovania a realizácie investičných aktivít je rok 2020, ktorý poznačila pandémia nového koronavírusu, veľmi náročný. Napriek tomu sa mestu podarilo zrealizovať viaceré projekty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %