Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.09.2022 01:30

Objavovanie Važeckej jaskyne priblíži nová výstava v múzeu na Liptove


Važecká jaskyňa.


Storočie objavovania Važeckej jaskyne mapuje nová výstava v v Liptovskom Mikuláši. Sprístupnili ju v stredu v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva a potrvá do začiatku novembra.


Informovala o tom Eva Mauritzová z oddelenia pre styk s verejnosťou v múzeu. "Návštevníci sa dozvedia o období objavovania jaskyne, ktoré sprevádzalo veľké nadšenie z krásy a bohatstva podzemia. Tiež úsilie o sprístupnenie jaskyne verejnosti a jej vyhlásenie za chránený prírodný výtvor. Získajú informácie o pokračovaní a perspektívach výskumu vo Važeckom krase," uviedla Mauritzová. V rámci výstavy sa zoznámia s výsledkami paleontologického výskumu v jaskyni z roku 2010 a tiež so zbierkovými predmetmi, ktoré dokumentujú jej objavovanie.

Ako priblížila pracovníčka múzea, vstupný areál do Važeckej jaskyne bol známy ako Diera pod vŕškami. Jej pokračovanie z dovtedy známej vstupnej siene v lete roku 1922 objavil rodák z Važca Ondrej Adolf Húska spolu s učiteľom z Prahy Adolfom Somrom a poštovým úradníkom Jaroslavom Podlipským. "Myšlienka na tento odvážny čin sa zrodila po Húskovej návšteve jaskýň Moravského krasu ešte ako študenta lesníckej školy v Liptovskom Hrádku. Po prekopaní nánosov v terajšej Chodbe objaviteľa prešli do neznámych a bohato vyzdobených častí jaskyne," spomenula Mauritzová.

Važeckú jaskyňu vytvorili vody Bieleho Váhu pred státisícmi rokov. Má bohatú výzdobu s mnohými formami stalaktitov, bŕk, sintrových jazierok a stalagmitov. Ide o našu najmenšiu sprístupnenú jaskyňu s prehliadkovou trasou v dĺžke 530 metrov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Výstava v múzeu prezentuje dejiny krajčírstva v meste
Dejiny krajčírstva v Rimavskej Sobote v období od vzniku krajčírskeho cechu pravdepodobne na prelome 16. a 17. storočia až do polovice 20. storočia prezentuje aktuálna výstava Pohľad do minulosti krajčírstva.
viac
25.01.2017
Žilinská župa pokorila kultúrny milión
Hrady, múzeá, prírodné expozície, galérie či knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja prilákali v minulom roku rekordných 1,7 mil. návštevníkov. Informoval o tom žilinský župan Juraj Blanár.
viac
18.05.2020
Mestské múzeum predstavuje jaskyne ukrývajúce sa v pohorí Tribeč
Unikátne prírodné útvary ukrývajúce sa v hĺbke jaskýň predstavuje výstava Jaskyne v našom regióne. Sprístupnená je v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, návštevníci si ju môžu pozrieť do 20. novembra.
viac
17.09.2020
Dni kultúrneho dedičstva oslávia v múzeu jaskyniarstva workshopmi
O historických zdrojoch osvetlenia jaskýň a spôsoboch zapaľovania ohňa budú vo štvrtok 17. septembra hovoriť v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %