Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.10.2016 11:00

Výstava v múzeu prezentuje dejiny krajčírstva v meste


Ilustračná snímka: (int.).


Dejiny krajčírstva v Rimavskej Sobote v období od vzniku krajčírskeho cechu pravdepodobne na prelome 16. a 17. storočia až do polovice 20. storočia prezentuje aktuálna výstava Pohľad do minulosti krajčírstva.


V priestoroch Gemersko-malohontského múzea (GMM) ju otvorili 4. októbra a návštevníci si vystavené exponáty môžu pozrieť do 30. novembra.      

„Na výstave sú prezentované cechové insígnie rimavskosobotského krajčírskeho cechu (cechová zvolávacia tabuľa, cechová zástava, pečatidlo, kalamár) a typické krajčírske pomôcky, ako aj šijacie stroje slávnych výrobcov z rôznych období. Návštevníci si tiež môžu prečítať dvojjazyčný slovensko-maďarský text o dejinách krajčírstva v meste, doplnený o fotografie,“ priblížila kurátorka výstavy, historička Anita Tóthová.      

Krajčírstvo bolo podľa jej slov v minulosti dôležitým remeslom a patrilo medzi základné povolania. Ako samostatné remeslo sa vyčlenilo okolo 13. - 14. storočia a po vzniku cechového systému vznikali aj krajčírske cechy. „V Rimavskej Sobote vznik takéhoto cechu môžeme, na základe zachovalých písomných prameňov, datovať na koniec 16. storočia, resp. na začiatok 17. storočia,“ dodala kurátorka s tým, že v zbierkovom fonde GMM sa zachovalo množstvo významných cechových predmetov, ktoré dokumentujú fungovanie miestneho krajčírskeho cechu.      

„Spočiatku sa krajčíri združovali s halenármi do spoločného cechu. Halenári sa zaoberali šitím halien, teda dlhých kabátov, prevažne z bieleho súkna pre vidiecke obyvateľstvo. Halenárstvo však ako samostatné remeslo od konca 19. storočia postupne zaniklo,“ ozrejmila Tóthová.      

Krajčírstvo prežívalo svoj rozkvet na prelome 18. a 19. storočia, a tiež v 19. storočí, kedy bol vynájdený šijací stroj, čo podľa kurátorky pre predstaviteľov tohto remeselníckeho odvetvia bola obrovská zmena. „Rozvoj továrenskej výroby a industrializácia znamenali pre cechovú výrobu úpadok. Cechy, vrátane toho rimavskosobotského krajčírskeho, v druhej polovici 19. storočia postupne zanikli,“ uviedla Tóthová s tým, že krajčíri a krajčírky však v meste naďalej vyrábali odevy a otvárali módne salóny, osobitne pre ženy a pre mužov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2017
Výstava prezentuje policajné symboly zo 127 krajín sveta
Policajné uniformy, dôstojnícke čiapky, nášivky na rukávy, odznaky či vyznamenania zo 127 krajín uvidia návštevníci výstavy Policajné symboly zo sveta, ktorú dnes sprístupnili v priestoroch Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote.
viac
15.11.2018
Výstava prezentuje kŕmidlá pre vtáky vyrobené žiakmi
Kŕmidlá, vyrobené žiakmi druhého stupňa základných škôl a zodpovedajúcich ročníkov osemročných gymnázií v rámci deviateho ročníka súťaže Najkrajšie kŕmidlo prezentuje rovnomenná výstava, ktorú vo štvrtok otvorili v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote.
viac
08.09.2021
Výstava priblíži život aj hrozby, ktorým čelí syseľ pasienkový
Život, prostredie aj ohrozenia, ktorým sysle na Slovensku čelia, priblíži počas nasledujúcich mesiacov Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Výstava, ktorej vernisáž sa uskutoční vo štvrtok (9. 9.), potrvá do januára 2022.
viac
03.02.2022
GMM vystavuje zbierku habánskej keramiky nazývanej fajansa
Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote vystavuje počas februára dvakrát vypaľovanú habánsku keramiku nazývanú fajansa. Informovala o tom PR referentka múzea Martina Oštrom Mareková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %