Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
31.07.2023 04:15

O titul Strom roka zabojuje aj dub sivozelený v Melčiciach-Lieskovom


Dub sivozelený. Snímka zdroj: (FB / Nadácia Ekopolis).


Dub sivozelený v areáli Základnej školy s materskou školou Jána Smreka v obci Melčice-Lieskové v Trenčianskom okrese je jedným z 12 stromov, ktoré sa v tomto roku budú uchádzať o titul Strom roka.


Je jediným stromom z Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý postúpil do elitného tucta prestížnej súťaže Nadácie Ekopolis. Informovala o tom Barbora Jánošková z komunikačného oddelenia Úradu TSK.

Veku duba sivozeleného je asi 270 rokov, zasadila ho pravdepodobne rodina Žambokrétyovcov pri svojom kaštieli v bývalých Malých Žabokrekoch, ktoré sú v súčasnosti časťou Lieskového. Po roku 1900 prešiel do starostlivosti trenčianskeho župana baróna Júliusa Szálavského, o 60 rokov neskôr pod parkom vybudovali budovy základnej školy. V priebehu rokov sa z duba sivozeleného stal majestátny strom vyžarujúci silu, jedinečnosť, húževnatosť a pokoj. Dub sivozelený je u nás zákonom chránený.

Anketu Strom roka organizuje Nadácia Ekopolis, medzi sebou súperia tie najzaujímavejšie stromy z celého Slovenska a rozpovedajú svoje výnimočné príbehy. Verejnosť môže v ankete hlasovať od 1. júla do 30. septembra na webovej stránke nadácie, prostredníctvom originálneho hlasovacieho lístka, formou SMS správy alebo na sociálnej sieti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2020
Za Strom roka 2020 sa dohlasovalo, víťazný strom zverejnia koncom októbra
Ľudia, ktorí počas tohto roka hlasovali za Strom roka 2020, sa výsledky dozvedia až koncom októbra. Víťazný strom získa nielen prestížny titul, ale postúpi aj do súťaže Európsky strom roka, kde bude reprezentovať krajinu.
viac
14.10.2022
Stromom roka sa stal Dračí dub z Lozorna
Stromom roka sa stal Dračí dub z Lozorna. Od verejnosti získal 5916 hlasov. Na jar bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. Informovala o tom Martina Ragalová Hromadová z Nadácie Ekopolis. Anketa Strom roka slávi tento rok 20. výročie.
viac
01.02.2023
Dračí dub z Lozorna začína zbierať hlasy v ankete Európsky strom roka
Slovenský strom roka 2022 – Dračí dub z Lozorna sa od stredy do konca februára uchádza o hlasy v celoeurópskej ankete. Slovenského "reprezentanta" možno podporiť hlasovaním na stránke treeoftheyear.org.
viac
31.03.2023
Dračí dub z Lozorna získal druhé miesto v ankete Európsky strom roka 2023
Môžeme sa pýšiť druhým najkrajším stromov v Európe. Dračí dub z Lozorna skončil na striebornej priečke v súťaži Európsky strom roka 2023. Prvé miesto získal Dub Fabrykant z Poľska a tretie miesto obsadila jabloň z Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %