Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
16.09.2022 11:40

NSK chce riešiť drahé energie aj výstavbou fotovoltaických elektrární


Ilustračná snímka: (tasr).


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce šetriť peniaze za energie výstavbou fotovoltaických elektrární. Zatiaľ ich plánuje stavať v hospodárskych dvoroch podnikov regionálnej správy a údržby ciest (RSÚC). Ako uviedol Úrad NSK, prvý projekt sa má realizovať v RSÚC v Nitre.


Podľa slov poslanca NSK Jozefa Dvonča je v súčasnosti veľmi ťažké nájsť spôsob, ako zvládnuť rastúce ceny energií. "Podliehajú neskutočným výkyvom. Súťažiť sa v podstate ani nedajú, keďže sú fixované na veľmi krátky čas. Každá snaha nájsť nejaké východisko je veľmi problematická. Okrem vybudovania fotovoltaickej elektrárne na streche dielní v RSÚC Nitra chceme zabezpečiť aj výmenu osvetľovacích telies, zatepľovanie budov, šetrenie plynu, elektrickej energie a vody," uviedol Dvonč.

Pilotná fotovoltaická elektráreň sa má vybudovať na streche dielní RSÚC Nitra. Podľa Dvonča tam bude možné ročne vyrobiť zhruba 108 až 120 megawatthodín elektrickej energie. "To pokrýva približne 90 percent spotreby celého areálu. Vybudovanie takejto elektrárne plánujeme postupne aj na ďalších strediskách, ktoré máme v kraji. Predpokladáme, že na budúci rok by to mohli byť ďalšie tri alebo štyri. Jediným cieľom tohto opatrenia je podporiť zelenú energiu a znížiť množstvo elektriny, ktoré odoberáme zo siete," dodal Dvonč.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
18.07.2017
NSK vyčlenil z rezervného fondu 600 000 eur na techniku pre cestárov
Regionálna správa a údržba ciest (RSÚC) Nitra dostane od Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) finančný príspevok na nákup novej techniky. Kraj pre cestárov vyčlenil zo svojho rezervného fondu sumu 600.000 eur.
viac
07.12.2017
NSK plánuje dokončiť rekonštrukciu historického Župného domu
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v priebehu budúceho roka dokončiť rekonštrukciu Župného domu a získať tak priestory pre svoj úrad. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je už pripravená komplexná oprava bloku D, spolu s renováciou ďalších častí pamiatkovo chráneného historického objektu.
viac
04.04.2019
NSK chce v tomto roku investovať do škôl 25 miliónov eur
Viac ako tri desiatky pedagógov stredných škôl si z rúk predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu prevzalo ocenenia, ktoré im boli udelené v rámci osláv Dňa učiteľov. Medzi ocenenými bolo prvýkrát aj 13 pedagógov, ktorých kraj odmenil za ich zásluhy pri rozvoji duálneho vzdelávania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %