Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
07.02.2024 08:55

NP Slovenský kras má nový vizuál i aplikáciu, ktorá slúži ako sprievodca


Zádielská planina. Ilustračná snímka, zdroj: krasy-slovenska.sk


Správa Národného parku Slovenský kras realizovala v uplynulom roku projekt zameraný na zlepšenie priaznivého stavu vtákov európskeho významu a rozvoj cestovného ruchu.


 Výsledkom projektu je okrem iného i nový vizuál národného parku, aplikácia slúžiaca ako online sprievodca či infokiosk pri vstupe do Zádielskej tiesňavy. TASR o tom za Správu NP Slovenský kras informoval Štefan Matis.         

Na realizáciu projektu získal národný park financie z európskych zdrojov, zameraný bol na manažment lúk a pasienkov v záujme zlepšenia lovných a hniezdnych možností druhov vtákov európskeho významu v Chránenom vtáčom území Slovenský kras. Druhá časť projektu mala za cieľ rozvíjať cestovný ruch v oblasti Zádielskej tiesňavy, ktorá patrí k najnavštevovanejším lokalitám Slovenského krasu.         

Novinkou národného parku je tak smart aplikácia s názvom Slovenský kras, ktorá bola vytvorená ako online sprievodca. Aplikácia je pre návštevníkov k dispozícii v slovenčine, maďarčine i angličtine. Obsahuje tiež množstvo fotografií či funkciu, prostredníctvom ktorej môže návštevník s pomocou fotografie priamo na trase identifikovať rastlinu či nahrať a rozoznať vtáčí zvuk.         

"V ponuke sa aktuálne nachádzajú tri turistické trasy, ktoré používateľom predstavia okolie Zádielskej planiny. Každá trasa pozostáva zo zastavení, ktoré obsahujú zaujímavé informácie o biotope, geológii, rastlinstve a živočíšstve, ale aj o drevinovom zložení daného miesta. V Zádielskej tiesňave sú navyše súčasťou zastavení aj miestne povesti, ktoré v minulosti prácne zozbieral Gustáv Stibrányi," priblížil Matis.         

NP Slovenský kras v minulom roku dostal i nový vizuál, súčasťou novej vizuálnej identity bol návrh nového loga či redizajn webovej stránky. Na vybraných trasách, ktoré boli súčasťou projektového územia, Správa NP Slovenský kras umiestnila sčítače turistov. Dáta o počte návštevníkov majú prispieť k efektívnejšiemu plánovaniu ďalších aktivít zameraných na rozvoj turizmu.         

Pri vstupe do Zádielskej tiesňavy navyše v rámci projektu pribudol infokiosk, ktorý návštevníkom poskytuje tipy o možnostiach turistiky, návštevy prírodných a kultúrnych pamiatok či informácie o ubytovacích a stravovacích službách v národnom parku. Súčasťou projektu bolo aj vytvorenie vlastného radu upomienkových predmetov, budovanie ekotoaliet či príprava projektovej dokumentácie a vizualizácie budúcej turistickej útulne v Zádielskej tiesňave.         

"Útulňa vznikne prebudovaním existujúcej terénnej stanice NP Slovenský kras, ktorá sa nachádza pri náučnom chodníku na konci Zádielskej tiesňavy. Bude k dispozícii bezplatne všetkým návštevníkom, ale najmä turistom ktorí absolvujú viacdňovú túru územím," dodal Matis.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2023
V Slovenskom krase pripravujú výstavbu nového návštevníckeho centra
Správa Národného parku (NP) Slovenský kras plánuje v blízkosti obce Silická Jablonica postaviť nové návštevnícke centrum. Slúžiť má na výchovno-vzdelávacie účely, organizáciu rôznych akcií i ako zázemie pre turistov.
viac
05.05.2023
Rozloha Národného parku Slovenský kras by sa po zonácii mala zvýšiť
Rozloha Národného parku Slovenský kras by sa po zonácii mala zvýšiť na 35.527 hektárov. Výmera jeho ochranného pásma má byť znížená na 5715 hektárov, pričom zóna s piatym stupňom ochrany má tvoriť 24,18 percenta územia.
viac
11.09.2023
Správa NP Slovenský kras predstavila návrh zonácie,niektorí starostovia sú proti
Správa národného parku (NP) Slovenský kras v pondelok v Zádieli predstavila verejnosti návrh jeho zonácie. V najprísnejšie chránenom režime má byť 8500 hektárov (ha). Ako informoval riaditeľ Správy NP Slovenský kras Milan Olekšák, zvyšok územia má byť zaradený dominantne do tretieho stupňa ochrany.
viac
26.10.2023
ZMOS sa ohradzuje voči tvrdeniu pána Hojsíka k zonácii NP Slovenský kras
ZMOS dlhodobo žiada odborné dokončenie zonácie národných parkov, ktoré jasne definuje limity v národných parkoch. Zonácia národných parkov prebiehala doposiaľ netransparentne a proces nastavovania zonácie prebiehal neodborne a bez vyhodnotenia jej dopadov na miestne samosprávy a ich obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %