Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
11.07.2017 11:51

Nový fond podporí aktivity a rozvoj občianskej spoločnosti


Logo.


Fond bude riadiť konzorcium troch nadácií – Nadácie Ekopolis, Nadácie otvorenej spoločnosti a Karpatskej nadácie a v priebehu štyroch rokov prerozdelí osem miliónov eur na projekty mimovládnych organizácií.


Občianske hnutia a organizácie budú mať od budúceho roka možnosť uchádzať sa o finančné zdroje z Fondu pre aktívne občianstvo (Active Citizens Fund). Fond bude riadiť konzorcium troch nadácií – Nadácie Ekopolis, Nadácie otvorenej spoločnosti a Karpatskej nadácie a v priebehu štyroch rokov prerozdelí osem miliónov eur na projekty mimovládnych organizácií. Fond je súčasťou vyše 110-miliónovej finančnej pomoci, ktoré Slovensku poskytli tri krajiny Európskeho hospodárskeho priestoru - Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

Podpora občianskej spoločnosti je pre tzv. „EEA a nórske granty“ dlhodobou prioritou. Výber operátora Fondu pre aktívne občianstvo uskutočnil na základe otvorenej verejnej súťaže Úrad pre finančné mechanizmy (FMO) v Bruseli, ktorý spravuje finančnú pomoc pre 15 prijímateľských krajín EÚ, vrátane Slovenskej republiky.

„Máme veľkú radosť, že sa podarila dobrá vec a občianska spoločnosť získa kľúčovú podporu na svoje aktivity a rozvoj. Priestor na získavanie prostriedkov pre činnosť advokačných a ľudskoprávnych organizácií je na Slovensku žiaľ stále minimálny,“ povedal Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis. „Za dôležitú považujeme aj skutočnosť, že fond bude spravovaný v spolupráci troch skúsených nadácií. Fond pre aktívne občianstvo tak bude mimoriadne dôležitou grantovou schémou, zameranou na posilnenie občianskych princípov v správe vecí verejných,“ dodal.

Cieľom nového Fondu pre aktívne občianstvo je posilnenie občianskej spoločnosti a zvýšenie spoločenského povedomia a angažovanosti zraniteľných skupín. Podpora sa bude zameriavať aj na dlhodobú udržateľnosť a budovanie kapacít občianskeho sektora tak, aby viedli k posilneniu občianskej participácie, aktívneho občianstva a ľudských práv.

Podpora bude smerovaná do piatich oblastí:

- demokracia, aktívne občianstvo, verejná správa a transparentnosť,

- ľudské práva a rovnosť zaobchádzania, boj s diskrimináciou na základe rasy, etnicity, vierovyznania, veku, pohlavnej orientácie alebo identity,

- sociálna spravodlivosť a inklúzia zraniteľných skupín obyvateľstva,

- rovnosť pohlaví a prevencia násilia na základe pohlavia,

- životné prostredie a klimatická zmena.

Slovensko je prvou z 15 krajín strednej a juhovýchodnej Európy, kde sa príprava nového kola podpory dostala do záverečnej fázy. Správcovské konzorcium fondu pod vedením Nadácie Ekopolis pozve mimovládne organizácie ešte v júli tohto roku na verejné konzultácie, ktorých cieľom bude hovoriť o cieľoch a zameraní fondu. Prvé grantové výzvy budú vyhlásené po uzavretí kontraktu s Úradom pre finančné mechanizmy v Bruseli, ktorý by mal byť podpísaný v poslednom štvrťroku 2017.

V predchádzajúcom období spravovali podobné programy pre mimovládne organizácie dvaja operátori – prvým bolo konzorcium pod vedením Nadácie Ekopolis spolu s Nadáciou pre deti Slovenska a Nadáciou SOCIA a druhým operátorom bola Nadácia otvorenej spoločnosti.

Obecné noviny č. 27-28/2017

Autor: (ts-ep)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora na Slovensku: Životné prostredie
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri tentokrát so zameraním na životné prostredie.
viac
28.01.2021
Tretie kolo výziev programu pre aktívnych občanov je otvorené
Odhodlanie hájiť ľudské práva a aktívne rozvíjať občiansku spoločnosť bude opäť podporené v treťom kole výziev grantového programu Active Citizens Fund – Slovakia, ktorý je zameraný na podporu mimovládnych organizácií na Slovensku.
viac
23.08.2022
Automobilové regióny v EÚ žiadajú nový transformačný fond  
Európsky výbor regiónov, ktorý v Bruseli zastupuje samosprávy, s Alianciou automobilových regiónov (Automotive Regions Alliance) žiadajú nový transformačný fond po vzore fondu spravodlivej transformácie.
viac
13.02.2024
Úrady práce sociálnych vecí a rodiny majú nový nástroj na podporu mladých ľudí
Nezamestnaní ľudia vo veku do 30 rokov majú možnosť získať kvalitné odborné poradenstvo, ktoré im pomôže uplatniť sa na trhu práce. Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny sa môžu zapojiť do národného projektu Individualizovaný a komplexný prístup so zameraním na poradenské činnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %