Nedeľa 12.05.2024
Dnes má meniny 
Pankrác
°C
25.05.2020 10:20

Nová strecha nad bočnou loďou gotického kostola ochráni nástenné maľby


Na snímke evanjelický gotický kostol v Štítniku v okrese Rožňava, ktorého bočná loď dostala v rámci rekonštrukcie novú šindľovú strechu. Snímka zdroj: (tasr).


Potrebnú ochranu historických nástenných malieb v bočnej lodi gotického kostola v Štítniku v okrese Rožňava zabezpečí nová šindľová strecha, ktorá nahradila pôvodnú schátranú krytinu.


Informoval o tom člen občianskeho združenia (OZ) Gotická cesta Peter Koska, podľa ktorého na obnovu prispeli spolu so Stredoeurópskou nadáciou sumou 828 eur.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo podporiť a zrealizovať obnovu strechy severnej lode evanjelického gotického kostola v Štítniku. Po tejto obnove do kostola nebude zatekať, a tým ochránime vzácne nástenné maľby v interiéri,“ uviedol Koska.

Dodal, že konkrétne ide o christologický cyklus, zobrazenie svätej Barbory, maľby Triumf smrti či legendy Volto santo. Súčasťou rekonštrukcie bol aj predchádzajúci výskum krovu.

Gotický kostol v Štítniku pochádza z 13. storočia a od stredoveku sa zachoval vo vzácne nepoškodenej a neprestavanej podobe. Pôvodne šlo o malý kostol, ktorý však bol počas druhej tretiny 14. storočia rozšírený, čím vznikla trojloďová bazilika. Jeho výstavba sa zavŕšila až v druhej tretine 18. storočia, keď bola dostavaná a zastrešená mohutná veža.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2018
Pokračuje obnova strechy kasárenskej budovy
V nadchádzajúcom jedenapolročnom období môže Komárno počítať s finančnou pomocou vo výške viac ako pol milióna eur na pokračovanie opravy strechy kasárenskej budovy v Pevnosti.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
12.06.2023
Husitský kostol má vďaka MAS Dolný Liptov a obci novú fasádu
Obnovená fasáda a veža husitského kostola v Liptovskej Osade v okrese Ružomberok sú výsledkom spolupráce obce a Miestnej akčnej skupiny (MAS) Dolný Liptov. Informovala o tom Zuzana Gvizdová z občianskeho združenia Partnerstvo pre MAS Dolný Liptov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %