Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
22.01.2024 11:00

Nemocnica využíva vŕtačku na urýchlené podanie liekov na záchranu života


Ilustračná snímka, zdroj: Bystricoviny


Nemocnica vo Zvolene začína s využívaním špeciálnej vŕtačky, ktorá dokáže pacientovi podať život zachraňujúce lieky už do niekoľkých sekúnd. Zamestnanci nemocnice absolvovali aj školenie pre prácu so zariadením určeným na takýto postup, využívať ho budú na urgentnom príjme i na detskom oddelení.


TASR o tom informovala hovorkyňa Eva Peterová, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorú zvolenská nemocnica patrí.         

Najmä na oddeleniach urgentného príjmu, jednotke intenzívnej medicíny či na pediatrii môžu podľa nemocnice pri podávaní liekov pacientom rozhodovať aj sekundy. Kým pri klasickom intravenóznom postupe sú lieky podávané priamo do žily, intraoseálny prístup umožňuje podanie liekov do kosti, respektíve kostnej drene. Pri metóde sa využíva špeciálna vŕtačka, ktorou zdravotníci navŕtajú kosť.         

"Často sa napríklad na urgentnom príjme stretávame aj s pacientmi, ktorí sú morbídne obézni, kde je veľký problém zaistenia periférneho venózneho systému. Prístup do centrálneho venózneho systému preto trvá istý čas, no my potrebujeme v čo najkratšom čase podať lieky, infúzne roztoky, krvné transfúzie či lieky na obnovu činnosti srdca a obehu. Vďaka tomuto systému si tak dokážeme bezkonkurenčne rýchlo zaistiť cestu na podanie týchto liekov," vysvetlil primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny zvolenskej nemocnice Róbert Thonhauser.         

Vnútrokostná vŕtačka nazývaná aj driver nie je v medicíne novinkou, využíva sa často v záchrannej zdravotnej službe či na urgentných príjmoch. Postup je pri ohrození života možné využiť aj pri detských pacientoch. Nemocnica vo Zvolene už disponuje všetkým potrebným vybavením na využívanie vnútrokostnej vŕtačky, zamestnanci tiež prešli špeciálnym školením.         

"K dispozícii máme dve takéto vŕtačky, jedna je uložená na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny pre potreby ARO a urgentného príjmu, druhá vŕtačka je na detskom oddelení, kde poslúži detským pacientom," dodal Thonhauser.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Defibrilátor na námestí sa stane pomocníkom i pamätníkom záchranárky
Spišská Nová Ves je od dnešného dňa (11. 1. 2017) prvým mestom na Slovensku, ktoré má na námestí 24-hodín denne verejne dostupný defibrilátor.
viac
11.09.2021
Zvolenčania zbierajú podpisy, ktorými chcú zachrániť nemocnicu
Vo Zvolene a okolí začali aktivisti zbierať podpisy pod výzvu ministrovi zdravotníctva SR Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO). Žiadajú tak zabezpečenie zdravotnej starostlivosti v spádovej oblasti Zvolen.
viac
25.01.2024
Hodinky, ktoré zachraňujú život. Zabezpečia pomoc v krízovej situácii
Nejedenkrát sa asi každý z nás ocitol v situácii, kedy potreboval pomoc. Avšak nie všetci, najmä seniori, si vedia hneď pomôcť a poradiť. BSK vstúpil do pilotného projektu, kde hrajú primárnu úlohu monitorovacie hodinky.
viac
14.02.2024
Minulý rok automatické externé defibrilátory zachránili 40 pacientov
Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR eviduje takmer 3000 automatických externých defibrilátorov (AED). "Môžeme konštatovať, že vyslané AED vlani zachránili 40 pacientov," uviedla pre TASR hovorkyňa OS ZZS SR Petra Klimešová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %