Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
20.07.2020 09:00

Náučná a propagačná maľovanka je príležitosťou zviditeľniť sa


Maľovanka.


Do projektu sa s aktuálnou témou môže zapojiť každý primátor mesta a starosta obce.


Na 9. zasadnutí Rady ZMOS, ktoré sa uskutočnilo 30. júna, predstavil autor a zároveň vydavateľ Náučných a propagačných maľovaniek Ing. Ľubomír Kaščák svoj projekt, ktorý úspešne funguje na Slovensku už osem rokov. Vydalo sa už 25 ich edícií. Každý primátor mesta a starosta obce sa môže do projektu zapojiť s aktuálnou témou, čo môže jeho mesto alebo obec viac zviditeľniť.

- Čo vás viedlo k vytvoreniu práve Náučných a propagačných maľovaniek?

- Pri vzniku projektu Náučná a propagačná maľovanka stála myšlienka, že deti sa pri vymaľúvaní obrázkov môžu zároveň aj učiť podľa hesla Maľuj a uč sa – uč sa a maľuj. Nenásilnou a hravou formou sa oboznamujú s históriou krajiny, erbmi a dominantami obcí a miest, v ktorých žijú. Často pri našich maľovankách objavia deti miesta z ich regiónu, o ktorých ani netušili, že existujú a pritom sú len zopár kilometrov od ich bydliska.

- Čo považujete za benefit práve vašich maľovaniek?

- Dôležitou súčasťou projektu je nenásilné sprevádzanie detí v týchto, pre nich dôležitých, otázkach - napríklad ochrany životného prostredia, separácie odpadu, odhaľovania nelegálnych skládok odpadu, znečisťovania potokov, riek, vodných nádrží, lesov a pod. Môžu sa učiť hygienickým návykom, pochopiť zložitosť medziľudských vzťahov či spoznávať aktivity prospešné pre svoje telo.

- Pre koho sú maľovanky určené?

- Maľovanky sú určené pre všetky deti, to znamená deti majority, ale aj deti iných národností žijúcich v našej krajine. Pre deti materiálne zabezpečené, aj pre deti pochádzajúce zo sociálne znevýhodneného prostredia. Pre deti zdravé, ako aj pre deti so závažnými zdravotnými problémami.

- Čím sa podľa vás odlišujete od iných autorov maľovaniek?

- Základnú myšlienku, že vymaľovať sa dá všetko, alebo vymaľovávaním obrázkov sa dá aj učiť, naďalej rozvíjame a zdokonaľujeme tak, aby Náučné a propagačné maľovanky skutočne plnili účel, na ktorý sú určené, a to na výchovu a edukáciu detí. Výsledkom tohto snaženia bolo v zmysle autorského zákona získanie copyright-u © a udelenie ochrany D - duševného vlastníctva Úradom priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky.

Kontakt: 0918 362 239, 0944 054 519

e-mail: ing.lubomir.kascak@gmail.com,  jzf.kht@gmail.com

https://www.naucnemalovanky.sk/

Autor: (red.)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2020
Pilotný ročník projektu ELoGE otvorený
Dobrý úradník, akreditovaný partner Rady Európy, v rámci realizácie projektu Zabezpečenie dobrej správy vecí verejných zorganizoval v dňoch 10. a 11. septembra v Bratislave úvodné zasadnutia s členmi Platformy národných partnerov ako aj participujúcimi samosprávami.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
03.02.2021
ZMOS analyzuje Európsku chartu miestnej samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska začína s analýzou Európskej charty miestnej samosprávy. Je to strategický dokument samospráv, ktorý jasne vymedzuje princípy samosprávnosti, na aké musí centrálna vláda prihliadať pri prijímaní svojich rozhodnutí.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %