Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
08.02.2016 09:00

Národné projekty podporia samosprávy pri poskytovaní sociálnych služieb


Poskytovatelia sociálnych služieb majú možnosť zapojiť sa do troch veľkých projektov. (Foto: Pixabay.com)


Mestá a obce majú možnosť zapojiť sa do troch národných projektov Podpora opatrovateľskej služby, Podpora terénnej sociálnej práce I a Podpora vybraných sociálnych služieb krízovej intervencie na komunitnej úrovni.


Vyhlásila ich Implementačná agentúra posledný deň minulého roka a sú obdobou predchádzajúcich projektov, ktoré sa uskutočňovali v predchádzajúcich rokoch. Niektoré výzvy sú rozšírené aj pre mestá a obce z Bratislavského samosprávneho kraja.

ZMOS očakáva výrazné zapojenie miest a obcí najmä v projekte podpory terénnej sociálnej práce. Žiadosti na tento projekt pre mestá a obce, ktoré terénnu sociálnu prácu vykonávali cez národný projekt aj v minulom období, sú časovo limitované do 14. januára 2016, pre ostatných do 3. februára 2016. V dvoch ďalších národných projektoch nie je termínovo limitované podávanie žiadostí, budú sa vyhodnocovať priebežne. O to viac musia obce na túto situáciu reagovať a prispôsobiť sa aj nárokom ostatných neverejných poskytovateľov.

Podľa Jozefa Turčányho, výkonného podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska, najmä podpora „opatrovateľskej služby môže byť efektívnym nástrojom pomoci obyvateľom, ktorí uprednostňujú poskytovanie sociálnej služby v prirodzenom domácom prostredí“. Výkonný podpredseda zároveň ocenil to, že v tejto výzve je priestor na zapojenie sa miest a obcí z Bratislavského samosprávneho kraja. „Toto rozhodnutie vyhlasovateľa výzvy považujem aj za úspech pôsobenia ZMOS, keďže poskytnutie priestoru pre tieto samosprávy bola naša dlhodobá požiadavka,“ uzatvára výkonný podpredseda Jozef Turčány.

Združenie miest a obcí Slovenska dáva samosprávam tieto výzvy do pozornosti, pretože ide o priamu podporu rozvoja sociálnych služieb, za ktoré sú zodpovedné mestá a obce.

Aktuálne výzvy Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky sú zverejnené na web stránke jeho Implementačnej agentúry www.ia.gov.sk. ZMOS ich dáva do pozornosti mestám a obciam vo všetkých samosprávnych krajoch a predpokladá, že záujem samospráv bude vyšší ako v predchádzajúcich národných projektoch, keďže mnohé sa mali možnosť inšpirovať skúsenosťami od tých miest a obcí, ktoré ho pre svojich obyvateľov už uskutočňovali.

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2024
BVS opäť ponúka bezplatnú analýzu vzoriek vody zo studní
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri príležitosti Svetového dňa vody (22. 3.) opäť ponúka záujemcom bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť. Ponúka tiež analýzu pitnej studničnej vody zameranú na pesticídy.
viac
16.03.2024
Záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci
V pondelok doobeda 18. marca 2024 v hoteli Tatra v Bratislave sa koná záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci „Zdieľaním skúseností a partnerstvami spájame cezhraničné regióny“, na ktorú sú stále voľné kapacity.
viac
12.03.2024
MŠVVaM varuje pred seminárom pre učiteľov šíriacim hoaxy a nebezpečné informácie
Rezort školstva varuje pred takzvaným "vzdelávacím seminárom pre učiteľov", ktorý organizuje občianske združenie Slovenská národná rada obrodenia. Pozvánku na toto podujatie šíriace nenávisť, hoaxy a nebezpečné informácie dostali do svojich schránok učitelia.
viac
15.03.2024
Banská Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou, osadia brezu a otvoria trhy
Historické centrum Banskej Bystrice už v piatok (15. 3.) ožije veľkonočnou atmosférou. Pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb osadia na Námestí SNP tradičnú veľkonočnú brezu, o jej výzdobu sa postarajú zamestnanci kultúrneho centra Robotníckeho domu.e
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %