Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.03.2016 08:00

Nacistami vypálené Kalište zmizlo z mapy Slovenska pred 71 rokmi


Národná kultúrna pamiatka Kalište stále láka turistov. (Foto: YouTube)


Presne pred 71 rokmi zmizla obec Kalište v okrese Banská Bystrica z mapy Slovenska. Nacisti ju vypálili 18. marca 1945. Zostala jedinou dedinou, v ktorej sa už nikdy nepodarilo obnoviť život.


Kalište bolo vybudované v 16. storočí ako uhliarska obec. Oveľa známejší je však smutný osud z obdobia 2. svetovej vojny a SNP. Počas povstania sa vojaci, partizáni a rasovo či politicky prenasledovaní ľudia začali sťahovať do hôr a horských osád, akou bolo i Kalište. "Kališťania pomáhali či už zásobami, alebo poskytnutím strechy nad hlavou. Do histórie obce sa najviditeľnejšie zapísal 18. marec 1945, deň, kedy bola obec vypálená nemeckými jednotkami po tom, čo partizáni opustili osadu, aby sa spojili s vojenskými jednotkami, ktoré oslobodzovali Slovensko. Mnohí ľudia boli zastrelení priamo na mieste, iní zaživa zhoreli v domoch, ktoré nacisti zapálili. Z osady sa stalo zhorenisko.

Zo 42 domov ostalo len šesť. Kalište zostalo jedinou obcou, v ktorej už nikdy nebol obnovený život," konštatovala Bučeková. Dnes je Kalište národnou kultúrnou pamiatkou s pamätníkom venovaným obetiam marcovej tragédie, zachovanou kaplnkou a dvoma zrekonštruovanými domami, v ktorých je umiestnená expozícia Múzea SNP. Z ostatných domov zostali len základy. Súčasťou areálu je tiež náučný chodník a zrekonštruované bunkre Partizánskej republiky. Na Kališti bol predstaviteľmi 105 slovenských obcí s podobným osudom vysadený Sad života. Vďaka nemu sa sem nielen symbolicky vrátil život, ale došlo aj k prepojeniu obcí, ktoré počas vojny postihol podobne krutý osud.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2019
V Múzeu SNP opäť spomínali na vypálenie Kališťa a vyvraždenie ľudí
Tragické udalosti počas druhej svetovej vojny v niekdajšej malej horskej osade Kalište si v pondelok pripomenuli účastníci spomienkového podujatia Stretnutie s Kališťanmi, ktoré každoročne organizuje Múzeum SNP v Banskej Bystrici a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.
viac
23.04.2020
Obnova pamiatok má byť rýchlejšia a efektívnejšia
Na základe pasportizácie nehnuteľného majetku v oblasti kultúry má vzniknúť dlhodobý strategický národný investičný plán, ktorého súčasťou má byť okrem výstavby nových priestorov aj program systematickej obnovy národných kultúrnych pamiatok (NKP) do roku 2030.
viac
19.03.2022
V Múzeu SNP si pripomenuli 77. výročie vypálenia obce Kalište
V Múzeu SNP v Banskej Bystrici si v piatok pripomenuli 77. výročie tragických udalostí v Kališti, ktoré 18. marca 1945 vypálili nemecké represívne zložky. Počas nacistického vyčíňania prišlo v horskej obci o život niekoľko desiatok ľudí.
viac
18.03.2023
Stretnutie s Kališťanmi opäť pripomenulo tragické udalosti v osade z marca 1945
Pri príležitosti 78. výročia tragédie sprevádzanej vyvraždením obyvateľstva a vypálením horskej osady Kalište sa v piatok v Múzeu SNP v Banskej Bystrici uskutočnilo spomienkové podujatie Stretnutie s Kališťanmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %