Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.10.2021 07:45

Na Tatranský ľadový dóm potrebovali pripraviť 225 ton ľadu


Ilustračná snímka - Tatranský ľadový dóm 20/21, snímka zdroj: Vysoké Tatry


Na výstavbu Tatranského ľadového dómu na Hrebienku vo Vysokých Tatrách potrebovali tento rok pripraviť 225 ton ľadu.


Spolu 20 rezbárov zo Slovenska, Čiech a Spojených štátov amerických pracuje na jeho podobe od polovice októbra, verejnosti ho sprístupnia 19. novembra, keď predstavia aj jeho tohtoročné tematické zameranie. Ako sa pre TASR vyjadrila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková, záujemcom by mal byť tento rok dostupný počas celej zimy.       

"Rezbári pracujú momentálne každý deň pri teplote mínus sedem stupňov Celzia, hoci vonku vo Vysokých Tatrách teraz vládne krásne babie leto, vonkajšia teplota počas dňa je niektoré dni okolo desiatich stupňov," priblížila s tým, že teplotu potrebnú pre uchovanie masy ľadu v tuhom stave sa im darí udržať pomocou kupoly, pod ktorou sa budúci Tatranský ľadový dóm nachádza a tiež špeciálnej chladiacej techniky. Obe pomôcky budú tatranskú ľadovú atrakciu udržiavať v dobrej kondícii počas celej zimy. Tohtoročnú tému verejnosti prezradia až v deň jej oficiálneho otvorenia.       

Ako Blašková doplnila, aktéri cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách nepočítajú so zopakovaním vlaňajšieho scenára, keď sa pre lockdown výrazne zredukovala návštevnosť lokality. OOCR verí, že atrakciu na Hrebienku budú môcť tento rok obdivovať všetci záujemcovia. "Tatranský ľadový dóm bude môcť byť prevádzkovaný aj v prípadnej čiernej farby COVID automatu, pretože je to ľadová galéria, a tie sú podľa aktuálnych pravidiel dostupné," uviedla.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2018
Tatranský ľadový dóm stavali sochári nepretržite 30 dní 12 hodín denne
Od piatka je na Hrebienku vo Vysokých Tatrách opäť otvorený Tatranský ľadový dóm, jedna z najväčších zimných turistických atrakcií v regióne. Sochári z niekoľkých krajín ho stavali nepretržite 30 dní, 12 hodín denne.
viac
16.11.2019
Vysoké Tatry: Koncepciu Tatranského ľadového dómu začali tvoriť už v máji
Na Hrebienku vo Vysokých Tatrách v súčasnosti vyrastá najväčšia zimná turistická atrakcia v regióne. Hlavný sochár Adam Bakoš pre TASR potvrdil, že koncepcia Tatranského ľadového dómu sa začala tvoriť ešte v máji.
viac
20.11.2020
Tatranský ľadový dóm je tento rok inšpirovaný chrámom v Petrohrade
Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách je tento rok inšpirovaný Chrámom Kristovho vzkriesenia v Petrohrade. Návštevníci ho budú môcť obdivovať od piatka 20. novembra.
viac
13.11.2023
Tatranský ľadový dóm otvoria v piatok
Tatranský ľadový dóm vo Vysokých Tatrách otvoria pre verejnosť v piatok 17. novembra. Informujú o tom organizátori na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %