Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.11.2018 03:55

Tatranský ľadový dóm stavali sochári nepretržite 30 dní 12 hodín denne


Pohľad na Tatranský ľadový dóm postavený v štýle Baziliky svätého Petra v Ríme a Berniniho kolonádou na Hrebienku vo Vysokých Tatrách. FOTO TASR - Oliver Ondráš


Od piatka je na Hrebienku vo Vysokých Tatrách opäť otvorený Tatranský ľadový dóm, jedna z najväčších zimných turistických atrakcií v regióne. Sochári z niekoľkých krajín ho stavali nepretržite 30 dní, 12 hodín denne.


 Uviedol to manažér stavby Rastislav Kromka a dodal, že každý deň na stavbe pracovali v priemere takmer tri desiatky ľudí.      

„Najťažšie bolo prekonať teploty, veľmi teplú jeseň, ktorá tu vládla, vonku bolo aj 15 až 20 stupňov. Bol to celkom oriešok schladiť to vo vnútri tak, aby sme dokázali lepiť bloky ľadu dohromady a následne z nich rezať sochy a jednotlivé monumenty," zhodnotil Kromka. Gro slovensko-česko-poľského tímu, ktorý stál za ľadovým chrámom, tvorili stálice ako napr. Adam Bakoš, prišli však aj nové tváre, napr. sochárka z amerického Texasu.       

„Ide už o šiesty ročník, tento rok sa nesie v téme Baziliky sv. Petra v Ríme a Berniniho kolonády a je vytvorený z rekordných 225 ton ľadu, ktoré sú rozložené do 1880 kusov ľadových blokov," doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Veronika Littvová. V Berniniho kolonáde bude situovaných celkovo 84 stĺpov po oboch stranách. Samotná hlavná kupola má rekordnú výšku až 11,5 metra a originálne majstrovské ľadové dielo je v kupolách doplnené umeleckými výplňami. Ich autorom je Achilleas Sdoukos, slovensko-grécky sklár a dizajnér.       

Ku kupole, ktorá skrýva ľadové umenie, sa dá dostať lanovkou alebo pešo po nenáročnej turistickej trase. Pred rokom navštívilo túto atrakciu rekordných 250.000 ľudí, organizátori dúfajú, že toto číslo sa im podarí dosiahnuť aj tento rok, prípadne ho ešte o čosi navýšiť. Chrám bude otvorený denne od 9.00 do 16.30 h, počas hlavnej zimnej sezóny a vianočných sviatkov otváracie hodiny predĺžia. Vstup do baziliky z ľadu je pre návštevníkov bezplatný a uskutoční sa v ňom niekoľko koncertov. Tatranci veria, že ľadový chrám, ktorý je už tradičnou súčasťou hlavnej turistickej sezóny v zime, vydrží aspoň do apríla. Podľa Littvovej však všetko závisí od počasia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2019
Vysoké Tatry: Koncepciu Tatranského ľadového dómu začali tvoriť už v máji
Na Hrebienku vo Vysokých Tatrách v súčasnosti vyrastá najväčšia zimná turistická atrakcia v regióne. Hlavný sochár Adam Bakoš pre TASR potvrdil, že koncepcia Tatranského ľadového dómu sa začala tvoriť ešte v máji.
viac
20.11.2020
Tatranský ľadový dóm je tento rok inšpirovaný chrámom v Petrohrade
Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách je tento rok inšpirovaný Chrámom Kristovho vzkriesenia v Petrohrade. Návštevníci ho budú môcť obdivovať od piatka 20. novembra.
viac
23.10.2021
Na Tatranský ľadový dóm potrebovali pripraviť 225 ton ľadu
Na výstavbu Tatranského ľadového dómu na Hrebienku vo Vysokých Tatrách potrebovali tento rok pripraviť 225 ton ľadu.
viac
13.11.2023
Tatranský ľadový dóm otvoria v piatok
Tatranský ľadový dóm vo Vysokých Tatrách otvoria pre verejnosť v piatok 17. novembra. Informujú o tom organizátori na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %