Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
20.02.2021 12:05

Na Slovensku rezonuje problém s nedostatočnými kapacitami v krematóriách.


Ilustračná ssnímka, Zdroj: ZAaRES


Na Ministerstve vnútra SR sa včera stretli zástupcovia sekcie krízového riadenia MV SR, Úradu verejného zdravotníctva a zástupcovia Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb. Cieľom pracovného stretnutia bolo riešenie kritickej situácie, v ktorej sa krematória ocitli v dôsledku pandémie.


Zástupcovia sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR sa včera spolu so zástupcami Úradu verejného zdravotníctva SR a Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb dohodli na postupe pri riešení tejto situácie.

Na nevyhnutný čas dôjde k rozširovaniu chladiacich kapacít krematórií. V prípade, že kremačné zariadenie nebude mať dostatočné chladiace kapacity, alebo bude musieť vykonať údržbu spaľovacieho zariadenia, bude si môcť prenajať (mobilné) chladiace priestory. Ministerstvo vnútra pracuje na usmernení pre okresné úrady, aby sa postup v tejto veci zjednotil.

Keďže obec je povinná zriadiť pohrebisko, bude musieť požiadať o prenajatie chladiaceho zariadenia v spolupráci s príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva a následne okresnou bezpečnostnou radou alebo okresným krízovým štábom. Náklady spojené s prenájmom bude niesť štát.

Autor: (ts-MVSR-Barbara Túrosová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.06.2016
Školy v Jarovniciach bojujú s nedostatkom priestorov
Do prvého ročníka základnej školy v Jarovniciach, okres Sabinov, rodičia zapísali 180 detí. V obci s najpočetnejšou rómskou komunitou na Slovensku bojujú s nedostatkom školských priestorov a vyučuje sa tu na dve zmeny.
viac
12.05.2020
Projekt "teleškoly" stále žije, problémom sú však financie
Projekt "teleškoly", ktorý chcelo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spustiť počas obdobia, keď sa žiaci vzdelávajú dištančnou formou, sa zatiaľ nepodarilo zrealizovať.
viac
16.11.2020
Obec trápi stav ciest a chodníkov, ale aj chýbajúca kanalizácia
Zlá infraštruktúra trápi samosprávu Tužiny v okrese Prievidza. Nedostatok finančných prostriedkov obce s približne 1200 obyvateľmi, ako i rozhodnutia štátu sa podpísali aj pod skutočnosť, že nie je odkanalizovaná.
viac
20.02.2024
Mesto chce do riešenia problémov ľudí bez domova zapojiť aj verejnosť
Novozámocká radnica hľadá ľudí, ktorí sa chcú podieľať na riešení problémov ľudí bez domova. Záujemcovia sa stanú súčasťou pracovných skupín, ktoré budú tvoriť koncepciu na roky 2025 až 2033.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %