Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
16.02.2022 12:30

Na projekty v B. Bystrici pôjde z participatívneho rozpočtu opäť 40 000 eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Aktívni obyvatelia mesta pod Urpínom môžu stáť pri tvorbe projektov a následne ich realizovať vďaka participatívnemu rozpočtu mesta aj v tomto roku.


Vyčlenených je opäť 40 000 eur, ktoré sa prerozdelia medzi najúspešnejšie návrhy s najviac hlasmi získanými vo verejnom hlasovaní. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

Nový ročník odštartuje 22. februára o 17.00 h v Cikkerovej sieni historickej radnice a cieľom stretnutia bude i voľba nových členov koordinačnej rady spomedzi zúčastnených záujemcov.

„Prvé diskusné fórum sa uskutoční hybridnou formou. Záujemcovia sa na ňom môžu zúčastniť osobne v Cikkerovej sieni, alebo online. Jeho zámerom je uzatvoriť ročník 2021, odštartovať tohtoročný, spomedzi dobrovoľníkov zvoliť nových členov koordinačnej rady a otvoriť diskusiu súvisiacu s prípravou zmeny štatútu participatívneho rozpočtu. Pozývame všetkých aktívnych ľudí, ktorí chcú pomôcť zveľadiť naše mesto,“ konštatovali súčasní členovia koordinačnej rady Vladimír Ivan a Vladimír Bállek.

Pandémia nového koronavírusu mala dosah na posledné víťazné projekty, ich realizáciu museli pozastaviť. Na všetkých sa však postupne pracuje. V tomto roku pribudne napríklad obnovená promenáda s lavičkami a infotabuľou na Urpínskych serpentínach, v rôznych lokalitách Banskej Bystrice vysadia sto nových stromov, revitalizáciou prejde i parčík cisárovnej Sissi pri Medenom hámri.      Myšlienka realizácie participatívneho rozpočtu vznikla v Banskej Bystrici z iniciatívy zainteresovanej verejnosti v roku 2013.

„Ďakujem všetkým aktívnym ľuďom, ktorí za celú jeho existenciu dokázali pripraviť kvalitné a udržateľné projekty. Také, ktoré dokážu zmeniť verejný priestor a majú dosah na mnoho ľudí. Verím, že spolupráca medzi koordinačnou radou a odbornými útvarmi mestského úradu sa skvalitní a bude napredovať,“ reagoval primátor Ján Nosko.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2017
Rok zelene a materských škôl v Banskej Bystrici
Banskobystrickí poslanci na svojom 21. zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili vyrovnaný rozpočet na rok 2018. Počíta s investíciami do obnovy materských a základných škôl, miestnych komunikácií, športovej infraštruktúry i do budovania parkovísk.
viac
30.10.2021
Za projekty, na ktoré dá Banská Bystrica tisíce eur, už možno hlasovať
Do 30. novembra je možné hlasovať v priestoroch Informačného centra v historickej radnici na Námestí SNP v Banskej Bystrici alebo v klientskom centre magistrátu za projekty v participatívnom rozpočte.
viac
29.11.2021
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesto pozastavilo
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesta Banská Bystrica je dočasne prerušené. Dôvodom je 90-dňový núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Informoval o tom banskobystrický magistrát na sociálnej sieti.
viac
22.12.2021
Banskobystričania rozhodli, že mesto zveľadí Urpínske serpentíny i parčík Sissi
O sumu 40 000 eur z participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica sa podelia projekty Urpínske serpentíny III., 100 nových stromov pre Banskú Bystricu, Radvanská záhrada a Revitalizácia parčíka cisárovnej Sissi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %