Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
02.08.2022 09:30

Na Gemeri opäť na jeden deň sprístupnia vybrané gotické kostoly


Ilustračná snímka: (tasr).


Ďalší ročník podujatia Gotická cesta otvorená sa tentoraz zameria na Rimavský okruh, v rámci ktorého môžu návštevníci nazrieť do interiérov sakrálnych pamiatok.


Za občianske združenie (OZ) Gotická cesta, ktoré je organizátorom podujatia, informoval Vladimír Ondrejovič.

Pripomenul, že klenoty stredovekého sakrálneho umenia predstavia historický Malohont a južný Gemer počas druhej augustovej soboty (13. 8.). V rámci podujatia budú sprístupnené kostoly v obciach Rimavská Baňa, Rimavské Brezovo, Kyjatice, Kraskovo, Rimavské Janovce, Malé Teriakovce a Žíp. Otvorené budú od 10.00 do 17.00 h. Centrom diania aktuálneho ročníka sa stane Rimavská Baňa. V rámci programu si môžu ľudia pozrieť napríklad výrobu tradičných hračiek. Predstavia sa aj stredoveká gemerská keramika, liturgické spevy i rekonštrukcia stredovekého života.

Podľa Ondrejoviča lektorský výklad v národných kultúrnych pamiatkach zabezpečia v slovenskom jazyku a na požiadanie aj v angličtine. Ku kostolom OZ Gotická cesta vypraví aj autobusy, ktoré návštevníkov dovezú z Rožňavy alebo z Rimavskej Soboty na všetky miesta podujatia. Navštíviť ich je však možné i individuálne. Vstupné do jednotlivých národných kultúrnych pamiatok je dobrovoľné a ostáva navštívenej farnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.02.2020
Nadšenci z OZ Gotická cesta chcú dostať Gemer do povedomia ľudí
Dostať región Gemer do povedomia širokej verejnosti a zároveň propagovať jeho krásy je hlavným cieľom skupiny siedmich nadšencov z Bratislavy, ktorí už tri roky pôsobia v občianskom združení Gotická cesta.
viac
02.08.2021
Na Horehroní chystajú historické preteky na cyklodrezinách a bude aj vínna cesta
Horehronie ponúka počas tohto leta viaceré atrakcie pre návštevníkov a nebude tomu inak ani v závere tohto týždňa. Už v piatok (6. 8.) o 10.00 h odštartujú v Hronci historicky prvé preteky na horehronských cyklodrezinách.
viac
14.07.2022
Gotické kostoly na Gemeri a v Malohonte budú tento rok prístupnejšie
Gotické kostoly na Gemeri a v Malohonte, ktoré tento rok získali prestížnu značku Európskeho dedičstva, budú počas letných mesiacov pre návštevníkov prístupnejšie ako po minulé roky.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %